Op verkenningstocht naar gevolgen van energietransitie

Er is een grote ommekeer gaande in de manier waarop energie wordt gebruikt en geproduceerd. De energietransitie, gedreven door zorgen over klimaatverandering en de uitputting van fossiele brandstoffen, heeft tot doel om de overgang naar duurzame energiebronnen te versnellen.

Dat is een zeer belangrijke stap in de richting van een duurzame en groene toekomst. Maar de energietransitie brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld voor de chemische industrie en de procesveiligheid. Hoe gaan veiligheidsrisico’s zich als gevolg van de energietransitie ontwikkelen?

Het Innovatiecentrum van Safety Delta Nederland (SDN) heeft naar deze vragen een verkennend onderzoek uitgevoerd in samenwerking met het RIVM en partners uit de Triple Helix: Air Liquide, Shell, Tata Steel, Vesta Chemicals, Yara, de branches VNCI en VOTOB, DCMR Milieudienst Rijnmond, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Nederlandse Arbeidsinspectie, het NIPV, Crisislab (Radboud Universiteit) en TNO.

Onderzoek

Het onderzoek is ‘verkennend’, waarbij met de partners diverse (nieuwe) veiligheidsrisico’s in beeld zijn gebracht. In deze verkenning is in drie bijeenkomsten besproken wat mogelijke nieuwe veiligheidsrisico’s zijn, welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s te beheersen en hoe betrokken partijen met deze, deels nog onbekende, risico’s kunnen omgaan.
Lees het complete artikel met alle resultaten op de website van safetydelta.nl.

Bron: Safety Delta
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.