Onderzoek naar 'Tipp-ex'ongevallen

Werkgevers zijn verplicht om elk arbeidsongeval aan te geven. We merken echter dat deze aangifte soms fout loopt of zelfs nooit gebeurt. Wat zijn de oorzaken van deze onderaangifte?

  • Sommige werkgevers hebben liever geen arbeidsongevallen, die leiden tot lastige vragen en extra kosten. Het niet of fout aangeven houdt de statistieken in orde. Sommige bedrijven hebben zo op papier al jaren geen arbeidsongevallen.
  • Werknemers zwijgen soms liever zelf over hun arbeidsongeval, uit angst voor een sanctie of omdat hun bonus of promotie anders in gevaar komen.
Wat niet weet, niet deert?
Dit soort arbeidsongevallen waarbij ongevallen niet of slecht worden aangegeven noemen we ‘Tipp-ex’ongevallen; ongevallen die er wel zijn, maar die toch niet zichtbaar zijn. En die - net als een schrijffout - verdwijnen onder een laagje Tipp-Ex.  

Tienduizend, mét werkverlet, per jaar!
Een lid in Fedris, het Belgische Federaal agentschap arbeidsrisico's berekende dat er in België wellicht jaarlijks 10.000 arbeidsongevallen mét werkverlet niet worden aangegeven.
Dat er op die schaal een loopje wordt genomen met de realiteit en wettelijke verplichtingen is zorgwekkend. Er is (ook in Nederland) heel weinig over bekend, tijd dus voor een grondig onderzoek.

Enquête
Ben of ken jij een van de mensen die aangepast werk kregen? Of die hun arbeidsongeval niet mochten/durfden aangeven? Vul deze enquête in of stuur hem door.
De enquêtes blijven permanent online en invullen is volledig anoniem.
Voor het slachtoffer                 
Voor management, HR en preventiediensten
Voor artsen en hulpverleners

Meer weten over ‘Tipp-ex’ongevallen?
Lees twee korte artikelen van initiatiefnemer Bart Vanraes, over de ‘Tipp-ex’ongevallen zelf en over de werkelijke ernstgraad, en hoe werkelijk die wel, of juist niet, is.

Op de hoogte blijven over dit onderzoek?
Vul dan je gegevens hier in.

De enquêtes zijn in eerste instantie toegespitst op de Belgische situatie. Mist u specifieke Nederlandse onderdelen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons!
De Veiligheidskundige houdt u op de hoogte van de resultaten van het onderzoek via ons online platform en het tijdschrift.

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.