NIPV over 'duurzaamheidsbranden' in de meterkast

Tekortkomingen installaties
In bestaande woningen vertonen installaties vaker tekortkomingen dan in nieuwbouwwoningen. Dit verschil is deels te verklaren door strengere regelgeving voor nieuwbouw en het gebruik van erkende installateurs. Bestaande installaties worden regelmatig aangepast of uitgebreid door minder deskundige partijen, vaak vanuit kostenoverwegingen.Aanbevelingen voor verhoogde veiligheid
Om de brandveiligheid in woningen te verbeteren, adviseert het NIPV:- Kwaliteitseisen voor de installatie van duurzame apparatuur zoals zonnepanelen en laadpalen.
- Regelgeving over de installatie van elektrische energiesystemen, zodat installaties vaker door deskundigen worden uitgevoerd en noodzakelijke of verplichte veiligheidsmaatregelen worden nageleefd.
*De belangrijkste technische oorzaak van branden in meterkasten of distributie-inrichtingen schuilt in overbelasting. De door verduurzaming aangejaagde elektrificering zorgt voor hogere en langduriger lopende stromen in schakelmateriaal en leidingen, die daardoor warmer worden. Bij 'slecht contact' of te dunne geleiders kan dat tot brand leiden. Één oorzaak van overbelasting is direct verbonden met lokale teruglevering: de stroom van eigen verbruikers en die van eigen 'opwek' kunnen in de 'verdeelrails' van de meterkast optellen tot hogere waarden dan die waarop de rail en de hoofdzekeringen zijn afgestemd. De energieconsumptie is niet beperkt tot de waarde die de hoofdzekeringen toelaten als er tevens lokaal vermogen wordt aangeleverd. Conventionele meterkasten zijn daar niet voor ontworpen (red. DVK).
Bron: NIPV
Datum: 13 december 2024
Auteur: DVK Redactie
© De Veiligheidskundige