Binnen vastgoed en infrastructuur kennen we fysieke assets, zoals gebouwen, kunstwerken en installaties, de ‘gebouwde omgeving’. De normen en richtlijnen rondom assetmanagement die al bestonden, beperkten zich tot deelgebieden, zoals ‘Conditiemeting gebouwde omgeving’. En de overkoepelende norm NEN-ISO 55000 ‘Assetmanagement’ biedt vooral een strategisch kader voor het inrichten van een assetmanagementsysteem. De norm die er nu ligt (NEN 8026) legt een koppeling tussen strategisch en tactisch niveau.
Waardegestuurd op drie niveaus
De nieuwe NEN 8026 ‘Methode voor het waardegestuurd in stand houden van assets in de gebouwde omgeving’ is een piramide met in de top de asset-owner. Hier gaat het om de beslissingen op bestuurlijk en strategisch niveau. Daaronder zit het tactisch niveau, waar de assetmanager een tactisch kader maakt voor het opstellen van instandhoudingseisen, -concepten en -plannen voor zowel vastgoed als infra. Daar weer onder zit het operationele niveau, de uitvoering van de benodigde werkzaamheden door de serviceprovider/aannemer.NEN 8026 koppelt het strategisch, tactisch en operationeel niveau aan elkaar. En beschrijft hoe je stapsgewijs komt tot instandhoudingseisen en –concepten, via de PDCA-cyclus op elk niveau, met Plan, Do, Check, Act.
In het ‘Waardenkompas’ van NEN 8026 wordt per asset aangegeven hoe belangrijk bepaalde waarden zijn, zoals energieverbruik, veiligheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid.
Assetmanagement uitbesteden
Voor ondersteuning bij het effectief uitbesteden van assetmanagementactiviteiten, heeft de Nederlandse normcommissie Assetmanagement een nieuwe handreiking uitgebracht. Deze is gebaseerd op ISO 55001. Deze stelt eisen aan assetmanagementsystemen en helpt bij het beheren van assets gedurende hun levenscyclus. De handreiking schetst heldere kaders en denkrichtingen voor het maken van passende afspraken tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Deze publicatie is een hulpmiddel en geen voorschrift, organisaties bepalen zelf wat het beste werkt in hun situatie.Download de handreiking hier.
Bron: NEN en NEN