Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2020

Eind 2020 voerden het CBS en TNO samen de zestiende Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken.

De publicatie van de Resultaten in Vogelvlucht geeft een overzicht in woorden en figuren van de eerste resultaten van de NEA 2020, waarbij ook is gekeken naar leeftijd, geslacht en bedrijfstak. Tevens zijn de trends tussen 2015 en 2020 en de verschillen tussen 2019 en 2020 onderzocht.

Hierin over Veiligheid
'Van alle werknemers deed 13% in 2020 vaak of altijd gevaarlijk werk. Dat is minder dan in 2019, toen 16% aangaf gevaarlijk werk te doen. Mannen (18%) deden vaker gevaarlijk werk dan vrouwen (8%) en ook jongere werknemers tussen de 15 en 25 jaar (16%) verrichtten relatief vaak gevaarlijk werk.
Het aandeel werknemers dat gevaarlijk werk doet was het hoogst in het vervoer (31%), de bouw en de horeca (beiden 24%). In de ICT en de financiële dienstverlening (beiden 1%) was dat het laagst. Struikelen of uitglijden werd met 12% het meest genoemd als belangrijkste gevaar tijdens het werk. Ook snijden of steken (8%) en de confrontatie met geweld (7%) werden relatief vaak genoemd.
In 2020 werkte ongeveer 17% van de werknemers vaak of altijd met gevaarlijke stoffen of besmettelijke personen, dieren of materiaal. Over het algemeen kwam dit vaker voor in de zorg (27%) en de horeca (24%). In de ICT en de financiële dienstverlening was dit het minst (beiden 5%). In 2020 kwam 10% van de werknemers in aanraking met mogelijk besmettelijke personen, dieren of materiaal, werkte 8% met stoffen die in contact komen met de huid (bijvoorbeeld lijm, schoonmaakmiddelen of verf) en ademde 7% tijdens het werk stoffen in (bijvoorbeeld dampen van oplosmiddelen of uitlaatgassen).
In het afgelopen jaar is vooral de groep die aangeeft in contact te komen met mogelijk besmettelijke personen, dieren of materiaal toegenomen van 6% in 2019 naar 10% in 2020.
Veruit het grootste deel van alle werknemers (97%) vond niet dat er (aanvullende) arbo-maatregelen nodig waren ten aanzien van gevaarlijke stoffen.
In iets mindere mate geldt dat ook voor maatregelen ten aanzien van veiligheid of bedrijfsongevallen (94%) en virussen, bacteriën of schimmels (89%).
Bij die laatste categorie is dat percentage in het afgelopen jaar wel gedaald, in 2019 was dat namelijk nog 92%.'

Lees ook:
de NEA 2020 Resultaten in Vogelvlucht
het complete Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2020 Methodologisch Rapport
of meer cijfers over arbeidsomstandigheden van werknemers op StatLine

Bronnen: CBS en Monitor Arbeid TNO
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.