Minister onder vuur om omstreden vergunning voor Chemours

Met een omstreden vergunning voor legalisering van lozingen wil minister Cora van Nieuwenhuizen afdwingen dat Chemours minder stoffen als PFOA en GenX gaat uitstoten. Dat heeft zij gezegd in de Tweede Kamer. Haar plan om vergunning te verlenen voor illegale lozingen op de rivier leidde in de regio tot verontwaardigde reacties.

Een vergunning om jaarlijks 5 kilo GenX en 2 kilo pfoa op de rivier te lozen is volgens de bewindsvrouw de enige manier om te monitoren of de uitstoot van die gevaarlijke stoffen met 99 procent vermindert, zoals Chemours heeft aangekondigd. De illegale lozingen blijken te worden veroorzaakt door emissies in de lucht, die in het regenwater terecht komen en via het terrein van Chemours in de Beneden Merwede stromen.

Woordvoerder
Suzanne Kröger (GroenLinks) sprak van een ‘wonderlijke redenering’ van de minister. Zij en andere Kamerleden zien liever dat het bedrijf aangepakt wordt vanwege de illegale lozingen. Ook de SP was bij monde van Kamerlid Cem Laçin fel. "U staat hier niet als woordvoerder van het bedrijf. We gaan dit bedrijf toch niet belonen met een vergunning?"
Van Nieuwenhuizen: "Als ergens geen regels voor zijn, dan kun je er ook niet op controleren. Je kunt dan niet stellen dat het bedrijf regels overtreden heeft." Er is volgens haar geen sprake van bewust verwijtbaar handelen door Chemours.

Gebleken is dat al jaren enkele kilo’s per jaar illegaal geloosd worden. De PVV opperde om het regenwater voortaan op te vangen en af te voeren, net zo lang tot Chemours de uitstoot onder controle heeft. Van Nieuwenhuizen kreeg alleen van oppositiepartijen kritiek. "Zelden heb ik gezien dat de minister probeerde iets recht te praten wat zo krom is"’, vond Corrie van Brenk (50Plus).

Idioot
Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren): "Hoe kan het dat een stof waarvan de productie en verkoop volgend jaar in Europa verboden wordt van de minister wel geloosd mag worden op het oppervlaktewater? Bizar en idioot."
Regeringspartijen VVD en CDA waren wel akkoord met de vergunning. Maurits Martels (CDA) sprak voor een zaal vol Dordtenaren, Papendrechters en Sliedrechters van 'de meest pragmatische oplossing'.

Bronnen: vVA en AD
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.