Skip to main content

Medewerker valt uit zelfgemaakte werkbak: wie is aansprakelijk?

In 2020 vindt in Zutphen een dodelijk arbeidsongeval plaats met een zelfgemaakte werkbak aan een hoogwerker. Voldeed de werkgever aan de Arbowet en het Arbobesluit? Arbo Online zet alle feiten op een rij.

Wat is de kwestie? In december 2020 wordt bij een nieuw appartementencomplex een keuken geleverd op de vierde verdieping. Hiervoor maakt de werkgever gebruik van een hoogwerker met een zelf aangepaste werkbak.

Medewerker valt uit aangepaste werkbak 

Een medewerker van het bedrijf bedient de hoogwerker en de werkbak. Tijdens het werk stapt een collega van hem op de vloerplaten van de werkbak, die de werkgever zelf heeft geplaatst. De vloerplaten klappen in en de werknemer valt van dertien meter hoogte naar beneden. De werknemer overleeft dit niet. 

Veroordeling rechtbank

De rechtbank veroordeelt het bouwbedrijf tot een boete van 75.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Dit voor dood door schuld en overtreding van de Arbowet. Ook moet het bedrijf een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van 60.000 euro. De werkgever vecht deze uitspraak aan bij het hof.

Hof: overtreding Arbowet en Arbobesluit 

De vloerplaten konden inklappen omdat twee hekken op een andere vloerplaat niet waren geplaatst. Het hof oordeelt dat de werkgever een aantal voorschriften uit de Arbowet en het Arbobesluit heeft overtreden:
  • In de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) ontbreekt welke risico’s er zijn aan werken met een hoogwerker en (aangepaste) werkbak. Ook zijn de gevaren en de risicobeperkende maatregelen niet beschreven in de RI&E.
  • De werkgever heeft onvoldoende veiligheidsinstructies gegeven aan zijn werknemers. Denk aan het dragen van een valharnas en aangelijnd werken. Ook was er onvoldoende toezicht op de nalevering ervan.
Het hof veroordeelt de werkgever tot een boete van 75.000 euro, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar voor dood door schuld en overtreding van de Arbowet.

Gebruik een werkbak alleen als het niet anders kan 

Werk je op hoogte? Gebruik dan alleen een werkbak aan een hoogwerker als er geen veiligere manieren zijn. Het is altijd beter om een steiger of hoogwerker (zonder er een werkbak aan te bevestigen) te gebruiken als de hoogte en de omgeving dit toelaten. Pas altijd op met aangepaste werkbakken. De aanpassing moet aansluiten op de gebruiksaanwijzing van de hoogwerker. 

Bron: Arbo Online
Datum: 04 november 2024
Auteur: DVK Redactie
© De Veiligheidskundige
Premium partners