Let op bij online bestellen buiten de EU

Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis. Door de hoge inflatie is de prikkel om online naar goedkope aanbiedingen te zoeken misschien wel groter dan andere jaren. Consumenten komen voor goedkope producten vaak uit bij webshops buiten de EU. Maar let op: de producten die deze webshops verkopen zijn lang niet altijd veilig.
Volgens het CBS gaf dit jaar 74 procent van de Nederlanders ouder dan twaalf jaar aan weleens iets online te kopen. In Nederland is de veiligheid van producten goed geregeld. Fabrikanten, winkeliers en webwinkels moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat ze veilige producten produceren en verkopen. De NVWA controleert risicogericht en op basis van meldingen of ze aan de wettelijke eisen voldoen.
Veilig product ontwikkelen kost geld
De NVWA controleert veel producten in Nederland maar kan geen toezicht houden op webshops die buiten de EU zijn gevestigd. René van der Zanden, senior inspecteur productveiligheid bij de NVWA: 'Wij kunnen alleen optreden tegen partijen die zijn gevestigd in de EU. Wanneer een Nederlandse consument een product bestelt bij bijvoorbeeld een Aziatische webshop, dan valt dit niet onder ons toezicht.'
Producten die door webshops buiten de EU worden aangeboden, zijn in veel gevallen niet geproduceerd voor de Europese markt. Daarom voldoen ze niet altijd aan de Europese Normen (EN). 'Onlangs heb ik in opdracht van mijn manager bekeken hoeveel onveilige producten ik op een webshop buiten de EU kon vinden. Puur op basis van visuele waarneming', vertelt Van der Zanden. 'Na tien minuten stond de teller op 80. Van nachtlampjes, reisstekkers tot prikkabels waarbij de gebruiker het risico liep geëlektrocuteerd te worden'.
Weet wat je koopt
Als je spullen koopt bij een webshop buiten de EU is het raadzaam om alert te zijn. Check daarom altijd de volgende zaken voordat je een product bestelt.
  • Te lage prijs Wanneer de prijs voor een product te mooi is om waar te zijn, dan is het product dat waarschijnlijk ook.
  • CE-markering Let op of een product voorzien is van de CE-markering. Dit is een verklaring van de fabrikant  dat het product aan de EU-wetgeving voldoet. Sommige Chinese fabrikanten verkopen producten met een CE-teken (China Export) dat lijkt op het Europese CE-teken.
  • Check de website De website van de webshop vertelt veel over hoe betrouwbaar deze is. Staat op de website geen adres, contactgegevens, retourbeleid en kun je geen reviews over deze webshop vinden? Dan is het beter om je bestelling bij een andere webshop te doen. En zoek op de website van de producent naar informatie waaruit blijkt dat wat jij koopt, voldoet aan de Europese normen (EN).
  • Mijd dropshippers Dropshippers zijn partijen die goedkope producten aanbieden die rechtstreeks afkomstig zijn van buitenlandse webshops. Dropshippers herken je vaak aan lange levertijden en uitzonderlijk lage prijzen.
  • Merkloos Spullen waar merknamen ontbreken, of met een onbekende merknaam kunnen een teken zijn van een onveilig product. Je kunt bij deze producten vaak niet checken of ze veilig zijn en aan de regels voldoen. Check of de naam en het adres van de fabrikant vermeld zijn. Fabrikanten zijn hiertoe verplicht.

Bron: NVWA
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.