Lage blootstelling chroom-6 bij consument

Kunnen mensen in hun dagelijks leven via alledaagse producten in aanraking komen met Chroom6? Uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat deze blootstelling laag is. Veel producten mogen geen Chroom6 meer bevatten. Consumenten kunnen wel met Chroom6 in contact komen wanneer ze chroomhoudende producten bewerken. Bijvoorbeeld door ze te lassen, zagen, schuren, of verbranden.

Consumentenproducten kunnen kleine hoeveelheden Chroom6 bevatten, bijvoorbeeld verchroomde kranen. Daarnaast gaat het om producten waarin het Chroom6 als onzuiverheid aanwezig kan zijn, zoals in cement of leer. Of als conserveringsmiddel is gebruikt, zoals in het verleden bij verduurzaamd hout.

Het RIVM heeft ook de mogelijke blootstelling via voedsel, drinkwater en lucht beschreven. Voedsel bevat van nature zeer kleine hoeveelheden Chroom3, de minder schadelijke vorm van chroom. In water en lucht komen ook slechts kleine hoeveelheden Chroom6 voor. Het is bekend dat blootstelling aan Chroom6 en Chroom3 via de huid contactallergie kan veroorzaken. De blootstelling van mensen aan chroom uit consumentenproducten is zo laag dat dit, voor zover bekend, niet tot allergische reacties leidt.

Het is belangrijk consumenten te informeren over de mogelijke gevaren als zij zelf producten bewerken of bewerkt hout verbranden, dat laatste is overigens verboden.

Lees het rapport Blootstelling van consumenten aan Chroom6

Bron: RIVM
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.