Kamervragen beantwoord over dierenmishandeling in Belgisch slachthuis

Staatssecretaris Van Dam (EZ) beantwoordt vragen van de Tweede Kamer over dierenmishandeling in het slachthuis in Tielt, België en licht de verschillen met de Nederlandse situatie toe.

Naar aanleiding van de schokkende beelden van het 'horrorslachthuis' in het Belgische Tielt zijn kamervragen gesteld.

'Horrorslachthuis'
Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights meldde in maart ernstige misstanden in een varkensslachthuis in Tielt. Varkens werden door medewerkers geslagen, geschopt en aan de oren voortgetrokken. Dieren die na het transport niet meer in staat zijn te lopen, werden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept, zei Animal Rights.
Ook overtrad het slachthuis de voedselregels. Dieren die dood bij het slachthuis aankwamen, werden alsnog geslacht. Dat is verboden. Bovendien sneden werknemers de oormerken van de levende varkens weg, om hun buitenlandse herkomst te verdoezelen. Het slachthuis omzeilde daarmee de exportwetgeving.

NVWA: geen extra controle in Nederland
"De situatie in België is niet te vergelijken met die in Nederland", zei een woordvoerder van de NVWA. "In Nederland worden alle dieren voor de slacht gekeurd door een dierenarts. In grote slachthuizen loopt er zelfs alle dagen een dierenarts van ons rond. Die kijkt of de dieren wel geschikt zijn om geslacht te worden en hoe het zit met dierenwelzijn. In België is dat niet het geval."

Kamervragen
De kamervragen zijn vooral gericht op het verschil en/of de overeenkomsten met de Nederlandse situatie en de vraag of er aanleiding is voor verplicht (en openbaar) cameratoezicht in de Nederlandse slachthuizen.
De beantwoording bevat een toelichting op de verschillen in procedures en verantwoordelijkheden.

Cameratoezicht
Daarnaast informeert staatssecretaris Van Dam (EZ) de Tweede Kamer in een aparte brief over de uitvoering van de motie van het Kamerlid Ouwehand (PvdD)die oproept tot cameratoezicht in alle slachthuizen in Nederland.
Het slachten van dieren in slachthuizen wordt voortaan gefilmd. De camera's zullen zo geplaatst worden dat alle handelingen met levende dieren in beeld wordt gebracht, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt toegang tot de beelden. "In een protocol met de slachterijen zal worden vastgelegd op welke wijze dit zal gebeuren, rekening houdend met de aard van het toezicht en de wettelijke eisen van bijvoorbeeld privacy", aldus Van Dam in zijn brief.
Volgens de staatssecretaris blijven de inspecteurs gewoon hun werk doen. Het cameratoezicht zal het bestaande controlesysteem niet vervangen. Het dient als extra toezicht, zodat gebeurtenissen later eventueel kunnen worden geanalyseerd.
Van Dam schrijft dat de afspraken zijn gemaakt met de drie brancheorganisaties VSV, Nepluvi en COV waarmee zo'n 90 procent van alle pluimvee- en roodvleesslachterijen zouden moeten zijn afgedekt.

Meer informatie over de Nederlandse situatie:
Naleefmonitor rood vlees - NVWA
Achtergrondinformatie over de audits van de NVWA

Bronnen: Rijksoverheid, NVWA, NU.nl en NOS
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.