Skip to main content

Kamerdebat over veiligheid Nederlandse universiteiten

De Tweede Kamer heeft met minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gedebatteerd over de veiligheid op Nederlandse universiteiten. Aanleiding voor het debat waren de recente rellen tijdens studentenprotesten tegen de oorlog in Gaza, met name bij de Universiteit van Amsterdam, waardoor veel Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelen.

Kamerleden bezorgd over antisemitisme

Kamerleden uitten hun zorgen over het toenemende antisemitisme binnen het hoger onderwijs. Martens (VVD) benadrukte dat Joodse studenten worden geconfronteerd met antisemitische leuzen en online bedreigingen. Stoffer (SGP) wees op meerdere incidenten die als bedreigend werden ervaren door Joodse studenten en medewerkers. Van der Plas (BBB) hekelde de acties van groepen die universiteiten onder druk zetten om alle banden met Israël te verbreken.

Oproep tot actie

Heite (NSC) riep de minister op om harde afspraken te maken met onderwijsinstellingen over het bestrijden van antisemitisme. Minister Bruins verwees naar de Taskforce Bestrijding Antisemitisme, die voorstellen zal doen om de veiligheid van Joodse studenten te waarborgen. Hij benadrukte dat bij strafbare feiten aangifte moet worden gedaan, maar dat dit de verantwoordelijkheid is van de onderwijsinstellingen. Daarnaast onderzoekt hij de mogelijkheid van een onafhankelijk meldpunt om de bereidheid tot aangifte te verhogen.

Veiligheid versus demonstratierecht

Paternotte (D66) erkende de zorgen over antisemitisme, maar benadrukte ook het belang van het recht op vreedzaam protest. Hij veroordeelde echter de gewelddadige acties tijdens de demonstraties. Stultiens (GroenLinks-PvdA) uitte zorgen over de toename van beveiligingsmaatregelen, zoals het inzetten van beveiligers in burgerkleding om studenten te monitoren.

Bescherming van pro-Palestijnse activisten

Ergin (DENK) stelde dat activisten die opkomen voor Palestijnse rechten worden geïntimideerd en fysiek aangevallen. Hij benadrukte dat deze groep vaak wordt weggezet als antisemitisch en riep op tot bescherming van hun rechten.

Polarisatie: ook binnen bedrijven

In een onderzoeksrapport over de opgang van antisemitisme in de academische omgeving, gepubliceerd in oktober 2024, worden 'gemiddelde waargenomen gevaarniveaus' van verschillende universiteiten gepresenteerd. Vooral op universiteiten met een relatief grote Joodse gemeenschap is dat waargenomen gevaar aanzienlijk. Het onderzochte 'campusklimaat' kan een indicator zijn van de bredere maatschappelijke polarisatie en steeds openlijker vijandschap tussen groeperingen.
Vijandige uitingen kunnen zich ook voordoen op 'gemengde' werkvloeren, wat werkgevers dwingt tot het voeren van beleid.

De Kamer stemt op 28 januari over de tijdens het debat ingediende moties.

Bron: Tweede Kamer

Datum: 24 januari 2025
Auteur: DVK Redactie
© De Veiligheidskundige
Premium partners