Huidkanker erkennen als beroepsziekte

Het rapport ‘Huidkanker in Nederland - cijfers uit 30 jaar Nederlandse Kankerregistratie’ (IKNL, oktober 2019) bevestigde nogmaals de al jaren toegenomen en ook de komende jaren nog altijd verder toenemende aantallen huidkankerpatiënten in Nederland. Deze leggen een grote druk op de houdbaarheid (bemensbaarheid en betaalbaarheid) en daarmee ook op de kwaliteit van de huidkankerzorg van nu én morgen. Het rapport roept dan ook op tot een nationaal ‘plan van aanpak’ tegen huidkanker.

Inmiddels hebben NVDV (beroepsvereniging van Nederlandse dermatologen) en IKNL de handschoen opgepakt en een gezamenlijke route uitgestippeld om tot een Nationaal Actieplan Huidkanker te komen. Een van de onderdelen daarvan was het instellen van en overkoepelende stuurgroep die fungeert als aanjager voor het continu monitoren en verbeteren van de houdbaarheid en kwaliteit van de huidkankerzorg in Nederland. Deze stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de belangrijkste probleemeigenaars (organisaties van patiënten en professionals), aangevuld met adviseurs uit de werelden van onderzoek en wetenschap respectievelijk politiek en beleid (inclusief zorgverzekeraars).

Doelgroep

De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland richt zich tijdens de looptijd van dit eerste Nationaal Actieplan Huidkanker (2021-2025) primair op vier (hoog risico) doelgroepen: (ouders/verzorgers van) kinderen tot 18 jaar, buitensporters, buitenwerkers en zonnebankgebruikers.

Adviezen

In het actieplan adviseert de Stuurgroep om goede zonnebeschermingsmiddelen (gratis) beschikbaar te stellen in onder meer kinderopvang, sportkantines, op horecaterrassen en op bouwplaatsen.
De dermatologen adviseren in het actieplan ook de huid van bouwvakkers periodiek te checken om huidkanker vroeg op te sporen, bijeenkomsten en andere vormen van voorlichting te organiseren om bewustwording te vergroten zodat mensen preventieve maatregelen tegen huidschade kunnen nemen. ‘Leg dit vast in afspraken (huidkankerpreventieakkoorden) met bijvoorbeeld bonden van werkgevers en werknemers.’

Lees het complete Nationaal Actieplan Huidkanker

Bron: HSE Actueel en Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.