Houden uw pbm's ook rekening met vrouwen?

Nu er volgend jaar nieuwe EU-regels voor persoonlijke beschermingsmiddelen van kracht worden, is het misschien handig om meteen eens na te gaan of uw pbm's niet vrouwonvriendelijk zijn. De EU-regels hebben het daar niet over, maar vrouwen wel. Althans in Groot-Brittannië.

De grootste Britse vakcentrale, TUC, publiceerde onlangs een rapport over het feit dat pbm's vaak niet zijn afgestemd op het vrouwelijk lichaam. En dat gaat knellen, nu vrouwen zijn doorgedrongen tot beroepen waar je vroeger gewoon alleen mannen tegenkwam, zoals bouwvakker of noodhulpverlener. Minder dan 30 procent van die vrouwen krijgt pbm's die speciaal voor hen zijn gemaakt. Dat maakt dat de meeste pbm's voor hen niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook hinderlijk en afleidend. Veiligheidsschoenen zijn een veelgenoemd voorbeeld: de vrouwelijke voet is gemiddeld korter en smaller, waardoor een kleiner paar schoenen qua lengte wel kan voldoen, maar toch te wijd zit. Een onverwachter voorbeeld zijn de veiligheidsvesten van vrouwelijke politieagenten, die in Groot-Brittannië nog steeds schijnen te zijn afgestemd op de mannelijke anatomie.

Ook de ergonomie van gereedschappen en werkplekken mag volgens Britse werkneemsters best wat vaker op hun behoeften worden afgestemd. Vaak werken ze in een gedwongen en onjuiste houding, waardoor ze slachtoffer worden van ongevallen of spier- en gewrichtsklachten ontwikkelen.

De TUC adviseert zijn 'safety representatives' - een speciale vakbondsrol die we in Nederland niet of nauwelijks kennen - om dit punt vooral niet te laten liggen. Werkgevers wordt aangeraden om alleen in te kopen bij leveranciers die, in genoeg maten, aparte pbm's voor vrouwen kunnen leveren.


Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.