Het verschil tussen risico en gevaar

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Het verschil tussen gevaar en risico wordt niet altijd begrepen, zowel niet bij de algemene bevolking als in de beroepsbevolking. Er zijn diverse voorbeelden te noemen dat mensen het risico veel groter inschatten dan adviseurs, omdat hun risicoperceptie gebaseerd is op het gevaar. Ook bij incidenten of vraagstukken rondom gevaarlijke stoffen belicht de media vaker alleen maar de gevaren zonder oog te hebben voor de daadwerkelijke blootstelling. Dit zorgt voor onnodige discussies, angst en vermijdbare financiële uitgaven.

Wat ontbreekt binnen de beroepsgroepen die te maken hebben met discussie over gevaren en risico’s is een beeld dat in één oogopslag het verschil tussen risico en gevaar duidelijk maakt. We hebben hier vaak veel woorden voor nodig, wat de helderheid niet ten goede komt. Een dergelijk beeld kan gebruikt worden door arboprofessionals in rapporten en presentaties, door bedrijven in nieuwsbrieven en op informatieborden, maar ook door de media in artikelen en uitzendingen.

Voorgesteld wordt dan ook om voorlichtingsmateriaal te ontwikkelen dat bruikbaar en vrij te gebruiken is voor alle arbeidshygiënisten en anderen die hiermee te maken hebben, zoals journalisten, veiligheidskundigen etc.

De NVvA deelt een afbeelding die voor niet-commerciële doeleinden gebruikt mag worden door iedereen (leden, media en anderen), met bronvermelding uiteraard.

Bron: Arbeidshygiëne.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.