Gezondheidsraad presenteert Werkprogramma 2021

Op de derde dinsdag van september presenteert de Gezondheidsraad zijn werkprogramma voor het komende kalenderjaar. Aan de hand van de vijf adviesthema’s - zorg, preventie en screening, voeding, leefomgeving en arbeidsomstandigheden - beschrijft het Werkprogramma 2021 de adviesonderwerpen die op de agenda staan.

Hoofdstuk 6 behandelt de Arbeidsomstandigheden: Een structurele taak van de Gezondheidsraad is bij te dragen aan gezonde arbeidsomstandigheden voor werknemers. Advisering over bescherming tegen schadelijke stoffen maakt een belangrijk deel van de activiteiten uit. Internationale afstemming en samenwerking hebben daarbij een prominente plaats op de agenda. Ook het vaccineren van werknemers tegen infectieziekten krijgt aandacht.
Wetenschappelijk beoordelingskader biomonitoring
Het ministerie van SZW vraagt de Gezondheidsraad om een wetenschappelijk beoordelingskader te ontwikkelen met gezondheidskundige criteria over wanneer biomonitoring een toegevoegde waarde heeft, en om dit kader aan de hand van een aantal stoffen in de praktijk toe te passen.
Adviseren over vaccinaties van werknemers
In overleg met het ministerie van SZW zal uit de mogelijke adviesonderwerpen (vaccinatie tegen influenza, pneumokokken, meningokokken, humaan papillomavirus en gordelroos) voor de komende programmaperiode een keuze worden gemaakt.
Adviseren over bescherming tegen schadelijke stoffen
Op verzoek van de minister van SZW beoordeelt de Gezondheidsraad de toxische eigenschappen en gezondheidseffecten van deze stoffen.
Signaleren van ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en arbeidsomstandigheden
Naast risico’s van blootstelling aan stoffen op de werkplek zijn er andere arbeidsomstandigheden die de gezondheid van werknemers kunnen schaden. De Gezondheidsraad volgt de stand van wetenschap op dit gebied. Indien er onderwerpen spelen die onder de aandacht gebracht moeten worden van regering en parlement, brengt hij gevraagd of op eigen initiatief daarover signalementen uit.

Prioriteiten kunnen tijdens de programmaperiode veranderen, bijvoorbeeld omdat zich tussentijds onvoorziene urgente kwesties aandienen. Op de website wordt steeds de actuele stand van zaken weergegeven, met informatie over de voorgenomen oplevertermijn van adviezen.

Lees het complete 'Werkprogramma 2021 Gezondheidsraad'

Bron: Gezondheidsraad
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.