Gevolgen van het vernietigende OvV-rapport mortierongeval

Gisterenavond bleek dat zowel minister Jeanine Hennis-Plasschaert als de Commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp Minister het veld moesten ruimen als gevolg van het vernietigende rapport van de OvV over het mortierongeval in Mali.

Na een heftig debat over het rapport in de Tweede Kamer eindigde de minister als volgt:
"Voorzitter, dan nog heel graag uw aandacht voor het volgende: Dagelijks werken er duizenden militairen aan vrijheid, stabiliteit en veiligheid. Dichtbij en ver weg.
Vaak werken zij onder moeilijke omstandigheden, opereren zij in risicovolle situaties, met vele wapens en vele soorten munitie.
En dan moet alles erop gericht zijn om de veiligheid en gezondheid van onze militairen zo goed mogelijk te waarborgen. Moeten risico’s onomwonden worden onderkend en afgewogen.
Terecht stelt de OvV dat de veiligheidscultuur en het veiligheidsbewustzijn belangrijke pijlers vormen voor de Defensie-organisatie.
Voorzitter, ik stel vast dat op - verschillende momenten - de veiligheidsrisico’s onvoldoende zijn onderkend dan wel afgewogen.
Ik stel vast dat - op verschillende momenten – menselijk handelen en niet-handelen tezamen de context hebben gevormd voor de tragische gebeurtenissen waarbij 2 van onze militairen zijn omgekomen en een 3e militair zwaargewond is geraakt. Dit is onverteerbaar.
Hiervoor ben ik politiek verantwoordelijk. Die verantwoordelijkheid neem ik. En ik neem ‘m ten volle.
Voorzitter, de afgelopen jaren heb ik steeds naar eer en geweten gehandeld. Heb ik met hart, ziel en zaligheid gediend op Defensie.
Maar voor mij stopt het hier. Vandaag. Ik stop als minister van Defensie. Ik zal Zijne Majesteit de Koning dan ook verzoeken om mij met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen.
Voorzitter, ook de Commandant der Strijdkrachten heeft besloten zijn functie per direct neer te leggen. De commando-overdracht, waartoe reeds eerder was besloten, zal dan ook niet plaats vinden. Dit is zijn beslissing, en zijn beslissing alleen. Ik respecteer dat. Generaal Middendorp zal zijn besluit vanavond nader toelichten op het departement.
Voorzitter, ook vanuit hier wil ik generaal Middendorp danken, danken voor zijn niet-aflatende inzet. Het wederzijds vertrouwen was én is groot. Het was een voorrecht om met hem te mogen samenwerken.
En zo ook met alle medewerkers van Defensie, militairen en burgers. Stuk voor stuk unieke en bijzondere mensen, aan wie ik veel dank verschuldigd ben.
Voorzitter, rest mij ook u en de leden van uw Kamer te danken voor de samenwerking van de afgelopen jaren."

Middendorp
De Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp formuleerde het als volgt:
"Hiermee beëindig ik de bijna veertig jaar dat ik de samenleving als militair heb mogen dienen. ... Een organisatie die aan belang toeneemt, maar die er na 25 jaar van continue bezuinigingen niet goed voorstaat. Bezuinigingen die hebben geleid tot grote beperkingen die we de afgelopen jaren ook heel transparant met de Kamer hebben gedeeld, en die ik als Commandant der Strijdkarachten de afgelopen vijf jaar elke dag voelde. ... Voor mij stond voorop dat het roer om moest. Dat we eerst moeten repareren wat kapot is en moeten versterken wat te zwak is en dat we onze krijgsmacht moeten vernieuwen en door ontwikkelen." (lees hier de volledige verklaring)

Dijkhoff
VVD-staatssecretaris Dijkhoff neemt de taken van de afgetreden minister Hennis van Defensie over.
Dijkhoff was staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Die functie legt hij neer. Minister Blok van Veiligheid en Justitie neemt het hele ministerie onder zijn hoede.
Premier Rutte noemde het vanochtend belangrijk dat er een volwaardige minister van Defensie is. Rutte zei dat Dijkhoff de eerste stappen moet zetten naar aanleiding van de aanbevelingen van de Onderzoekraad voor Veiligheid na het ongeluk in Mali. Verder zal de nieuwe minister zich richten op de gesprekken over de arbeidsvoorwaarden bij Defensie.
Of Dijkhoff in de korte tijd die hij naar verwachting nog minister zal zijn iets kan bereiken valt te betwijfelen.

Lees ook:
OvV-onderzoek gepubliceerd naar Mortierongeval Mali
Aanvullende maatregelen na onderzoeksrapport 'Mortierongeval Mali'

Bronnen: Rijksoverheid, Ministerie van Defensie, NOS en NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.