Geldboete en taakstraf voor ongeluk met kermisattractie

Een kermisexploitant uit Bergen op Zoom stond met haar attractie Deca Dance in september 2019 op de kermis in Wijchen. Tijdens een van de ritten brak een van de gondelarmen af. De attractie draaide toen op volle snelheid (zo’n 30 kilometer per uur). De afgebroken gondelarm verdween door een gat in de bodemplaten en kwam onder de attractie terecht.

Een 38-jarige man en zijn 8-jarige zoontje zaten in de gondel toen dit gebeurde. Beiden hebben als gevolg van het ongeval letsel opgelopen. Het jongetje had een breuk aan zijn pols en zijn vader had zwaar letsel aan beide benen. De verwondingen aan zijn rechterbeen waren zo ernstig dat zijn been vanaf enkele centimeters boven de knie moest worden geamputeerd.

Scheur in gondelarm

In een filmpje van maart 2019, dat op de telefoon van de leidinggevende van de kermisexploitant stond, is te zien dat er op dat moment een scheur in de gondelarm zat die uiteindelijk is afgebroken. Na de ontdekking van de scheur heeft het bedrijf deze door een niet-gecertificeerde lasser laten repareren. Uit onderzoek is gebleken dat het ongeval met de Deca Dance is veroorzaakt door slecht laswerk van een onvoldoende kundig lasser.

Zorgplicht

Als kermisexploitant en beheerder van een kermisattractie is de onderneming verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van iedereen die in de attractie plaatsneemt of eraan werkt. Dat brengt een extra zorgplicht met zich mee. De rechtbank verwijt het de kermisexploitant dat zij niet controleerde of de lasser wel kundig was, terwijl zij wist dat deze niet gecertificeerd was. Hiermee heeft zij niet aan haar zorgplicht voldaan.
Ook heeft het bedrijf achteraf geen controle laten doen van het uitgevoerde laswerk. In strijd met de geldende regels deed zij vervolgens geen melding van de scheur of de reparatie bij de aangewezen instelling en ook bij de periodieke controle in april 2019 is geen melding gemaakt. In het logboek van de onderneming is niets terug te lezen over de laswerkzaamheden. Als de kermisexploitant wel aan deze registratie- en meldverplichting had voldaan, dan zou de las beter zijn onderzocht tijdens de periodieke keuring en was de attractie waarschijnlijk voor enige tijd afgekeurd geweest.

Verantwoordelijken

De rechtbank rekent het de kermisexploitant zwaar aan dat hij tekortschoot in de naleving van verschillende verplichtingen. Het is aan haar schuld te wijten dat het ongeval met de Deca Dance in september 2019 plaatsvond. Het ongeval heeft vanzelfsprekend een grote impact gehad op de slachtoffers. De rechtbank heeft meegewogen dat er oprechte spijt is betuigd namens de kermisexploitant en dat er contact is gehouden met het slachtoffer en zijn gezin. Een van de eigenaren van de kermisexploitant is als feitelijk leidinggevende vervolgd. Hij was degene die alle beslissingen nam binnen de organisatie (de rechtspersoon).

Uitspraak

De rechtbank Oost-Brabant heeft de kermisexploitant veroordeeld tot een geldboete.van 15.000 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk voor het veroorzaken van een ongeval met een van haar kermisattracties in Wijchen. De leidinggevende van het bedrijf krijgt een taakstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

Bron: Rechtspraak.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.