Geen vergunning voor Belgische kernreactoren

De Belgische nuclaire waakhond FANC weigert opnieuw om Engie Electrabel een veiligheidsvergunning te geven voor Doel 1 en 2. 

Gebreken
In november uitte FANC al felle kritiek aan het adres van Engie Electrabel. Er waren 26 ernstige gebreken ontdekt rond de veiligheidsgegevens van de reactoren. De uitbater van de kerncentrales zou volgens FANC te laks optreden in een aantal veiligheidsdossiers. Dusdanig laks dat FANC in een brief aan de Electrabel-ceo sprak van 'enorme schaamteloosheid'.

Doel 1 en 2
De beslissing gaat alleen over de kerncentrales van Doel 1 en Doel 2. Tihange kreeg al de vergunning, net als Doel 3 en 4. Wat er precies schort aan de reactoren wil FANC tegenover De Tijd niet zeggen. Electrabel zegt dat aanpassingen eind 2019 moeten zijn afgerond.

Storingen
De twee Belgische kerncentrales staan in Tihange, vijftig kilometer van Maastricht en aan de Zeeuws-Belgische grens in Doel. De reactoren in Tihange stonden lang stil toen betonrot werd geconstateerd en er brand uitbrak. De centrale in Doel lag een tijd stil na lekkages en scheurtjes in de wanden. Na sabotage lekte bij een van de reactoren 65.000 liter olie weg en raakte turbines zwaar beschadigd.

Twee reactoren in Doel hadden in 2015 moeten sluiten omdat ze 40 jaar oud waren. De regering besloot toen uiteindelijk sluiten tien jaar uit te stellen.
Naar aanleiding van de incidenten ontstonden veel zorgen in de grensregio's. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt daarom de uitwisseling van informatie over nucleaire incidenten tussen Nederland en België.

Bronnen: FD, OmroepZeeland en Toxic
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.