Focus op typische veiligheidsrisico’s

Het nieuwe Esener-2-rapport van EU-OSHA toont de bevindingen van de tweede Europese bedrijvenenquête naar nieuwe en opkomende risico’s. Het rapport maakt een brede analyse van veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) binnen Europa.
Conclusie: veiligheidsrisico’s en gezondheidsrisico’s worden onvoldoende aangepakt.

De typische veiligheidsrisico's op het werk pakken bedrijven in de meeste gevallen goed aan. Maar dit geldt in veel mindere mate voor gezondheidsrisico's en psychosociale risico's, aldus het rapport. Bedrijven moeten die gezondheids- en psychosociale risico's grondiger gaan aanpakken voor een complete VGW-benadering. Dit houdt in dat zij de huidige ontwikkelingen op het gebied van veilig en gezond werken moeten doortrekken.

Steun van directie, management en OR
Actieve steun en betrokkenheid van directie, management en ondernemingsraad helpt de concretisering van deze aanpak in bedrijven enorm vooruit, zo staat in het rapport. Dat geldt ook voor het vrijmaken van de benodigde menselijke en financiële middelen. Grotere bedrijven en bedrijven in de maakindustrie leveren doorgaans meer inspanningen op het vlak van veiligheid en gezondheid op het werk. Toch focust ook deze groep nog steeds op typische veiligheidsrisico’s in plaats van op gezondheids- en psychosociale risico's.

Beleid en praktijk versterken elkaar
Het Esener-2-rapport concludeert verder dat het huidige EU-beleid en de praktijk elkaar positief beïnvloeden. Dit biedt mogelijkheden om verder te bouwen op de vooruitgang die in de voorbije jaren is geboekt op het vlak van VGW.

Bronnen: NEN en OSHA-EU
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.