FNV: online werkomgeving onveilig

Een enquête van de FNV toont aan dat online grensoverschrijdend gedrag, zoals sexting, cyberpesten en intimidatie, ook op de werkvloer wijdverbreid is. 95% van de slachtoffers ervaart negatieve gevolgen, waaronder stress en angstklachten. 14% meldt zich ziek, terwijl 9% besluit elders te gaan werken. FNV roept bij monde van voorzitter Kitty Jong op tot actie tegen online grensoverschrijdend gedrag in de werkomgeving.
Tekort aan toezicht en sancties
Uit de enquête blijkt dat een gebrek aan toezicht en sancties op de 'online werkvloer' een cultuur in stand houdt waarin dergelijk gedrag kan blijven bestaan. Bijna de helft van de medewerkers die incidenten meemaken, meldt deze niet uit angst of wantrouwen jegens het management. Zeven procent van de slachtoffers die melding maakten kreeg te horen dat ze moesten zwijgen, in enkele gevallen zelfs onder dreiging van een rechtszaak of ontslag.
Pleidooi voor een nieuwe norm
De FNV, samen met prominente slachtoffers zoals Sharon Dijksma en Sylvana IJsselmuiden, roept op tot een veiliger online werkklimaat. Vicevoorzitter Kitty Jong stelt dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de werkvloer, ook online. Ze pleit voor sanctiebeleid, gedragscodes, vertrouwenspersonen en trainingen.
Grote impact op slachtoffers
Hoewel online grensoverschrijdend gedrag vaak subtiel lijkt, is de impact op slachtoffers groot en langdurig. Jong benadrukt: 'Er is geen verschil tussen wat offline en online onacceptabel is. Dit gedrag moet uit de anonimiteit worden gehaald.' Jong was op 20 januari, de dag waarop het rapport werd gepresenteerd, met IJsselmuiden te gast in het programma De Nieuws BV op Radio 1.
Bronnen: NPO Radio 1, FNV