EU-commissaris onderhandelt met Waalse premier over CETA

De onderhandelingen tussen EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) en de Waalse premier Paul Magnette over vrijhandelsverdrag CETA worden donderdagmiddag hervat.

De besprekingen moeten voorkomen dat de Walen CETA torpederen. Malmström heeft nieuwe voorstellen op tafel gelegd die Magnette over de streep moeten trekken om alsnog het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada goed te keuren.
Malmström is "optimistisch" over een goede afloop, maar zegt dat er nog geen oplossing is. Ze zei dit aan het begin van een bijeenkomst van alle liberale regeringsleiders en EU-commissarissen, voorafgaand aan de reguliere EU-top donderdag en vrijdag in Brussel.

Schadelijk
De socialist Magnette weigert de federale regering, die vóór CETA is, het verdrag te laten ondertekenen namens heel België. CETA is volgens de Walen schadelijk voor hun landbouwsector, met name voor varkensproducten.
Alle nationale en tien regionale parlementen in de EU moeten instemmen met het verdrag en alleen Wallonië ligt dwars.
De oplossing wordt gezocht in een 'interpretatieve verklaring' die de zorgen bij de Walen moet wegnemen zonder dat het al vier jaar geleden afgeronde verdrag gewijzigd hoeft te worden.

Onderschat
Volgens ingewijden is de positie van Wallonië al geruime tijd bekend bij de Belgische regering, maar heeft zij de Waalse vasthoudendheid onderschat. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders suggereerde donderdag dat Wallonië niet begrijpt wat er op het spel staat. "Wij blijven proberen het aan de Walen uit te leggen", aldus Reynders.
Als CETA niet doorgaat, loopt de EU als handelspartner grote reputatieschade op. De Canadese premier Justin Trudeau dreigt niet naar een speciale EU-Canada-top op 27 oktober in Brussel te komen, als de kwestie niet uit de weg is.

Uitgesteld
Dinsdag werd een stemming over het verdrag uitgesteld. Op die dag kwamen de Europese ministers van Handel en Buitenlandse Zaken bijeen voor een speciale zitting over CETA. Er zou eigenlijk een beslissing worden genomen over het ondertekenen van het akkoord en de voorlopige inwerkingtreding.

De EU-ministers moesten het ook eens worden over de gezamenlijke verklaring die tegelijkertijd met CETA ondertekend moet worden.

In Nederland wordt CETA door een meerderheid in de Tweede Kamer gesteund. Het Nederlandse kabinet is volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) ook positief over de gezamenlijke verklaring, omdat die alle voor Nederland relevante onderwerpen bevat en ook bevestigt dat EU-standaarden niet ter discussie staan.

Canadese premier
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het verdrag volgende week donderdag in bijzijn van de Canadese premier wordt bezegeld. Een deel van het verdrag kan na ondertekening in werking treden.

Een aantal onderwerpen is hiervan uitgezonderd waaronder het omstreden arbitragesysteem (ICS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen. Maar als er vanuit de EU geen overeenstemming is, dan zal Trudeau niet komen.

Bron: NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.