Skip to main content

Emissie van 45 kg TFE bij Chemours

Bij Chemours in Dordrecht is maandagavond ongeveer 45 kilogram van de inmiddels als kankerverwekkend beschouwde stof tetrafluoretheen vrijgekomen. De stof, die behoort tot de PFAS-groep, kwam vrij door een aangesproken veiligheidsfunctie, meldt milieudienst DCMR. Volgens emeritus hoogleraar milieuchemie Jacob de Boer, bevraagd door het AD, is het gas waarschijnlijk snel verdund in de lucht, wat de impact beperkt houdt.

Oorzaak leidingbreuk onderzocht

De lekkage ontstond door het breken van een breekplaat in de leiding, die bedoeld is als beveiliging tegen een te hoge druk. De leiding is inmiddels buiten gebruik gesteld voor onderzoek en reparatie. Chemours heeft tot dinsdagmiddag de tijd om DCMR te informeren over de oorzaak en de situatie: het milieupiket van DCMR is (nog) niet ter plaatse gegaan.

Beperkte risico’s volgens experts

Tetrafluoretheen is een PFAS, een stof die valt onder de categorie Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Deze stoffen zijn schadelijk voor mens en milieu, met eigenschappen zoals kankerverwekkendheid en risico’s voor vruchtbaarheid. De Boer benadrukt dat de uitstoot snel verdund is geraakt in de lucht en daardoor waarschijnlijk geen grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Tetrafluoretheen

Het vrijgekomen gas, tetrafluoretheen of tetrafluorethyleen (C2F4) is een zeer licht ontvlambare en sterk tot ontbinding neigende grondstof voor PTFE; de polymeer die onder de handelsnaam Teflon® grotere bekendheid geniet, onder andere als anti-aanbaklaag in Tefal-pannen (Tefal = TEtraFluorAluminium). In contact met omgevingslucht zal het explosief uiteenvallen in koolstof en tetrafluormethaan en/of polymeriseren. Bij het samenpersen van TFE in lucht kan het door de druk- en temperatuursverhoging exploderen. Toetreding van lucht (of de zuurstof-component in lucht) wordt in processen voorkomen.

Strengere regels voor PFAS-uitstoot

Sinds eind 2024 zijn bedrijven in Nederland verplicht plannen te maken om de uitstoot van PFAS terug te dringen. Deze zogeheten forever chemicals worden onder meer gebruikt in alledaagse producten zoals pannen, regenjassen en medische apparatuur. De emissiegrenzen naar de lucht en lozingslimieten naar het water voor verschillende categorieën stoffen zijn per bedrijf vastgelegd in de omgevingsvergunning. In het kader van de lopende aanvraag van Chemours voor een nieuwe omgevingsvergunning bij Milieudienst Rijnmond (DCMR) en de eisen tot een 99 % reductie van 'andere PFAS' dan die in de vergunningen is deze emissie uiteraard geen goed nieuws.
Chemours meldt dat de gelekte 45 kilogram ongeveer gelijkstaat aan een half procent van de vergunde jaaruitstoot.

Bronnen: AD, DCMR, Chemische Feitelijkheden

Premium partners