Documentaire 'Jongens van de Bouw'

Hoge werkdruk, racisme, oudere bouwvakkers die fysiek op zijn, taalproblemen en trots: het komt allemaal terug in de documentaire 'Jongens van de Bouw' die zondag op NPO2 werd uitgezonden. Wie zijn toch die mannen die bij dag en dauw al op bouwplaatsen staan, terwijl de rest van Nederland nog op één oor ligt? Documentairemaker Geertjan Lassche liep twee jaar lang zonder belemmering rond op een bouwplaats van bouwbedrijf Heijmans in Rotterdam.

De moeite waard om terug te kijken via 2doc

De sector ligt onder een vergrootglas: in 2017 en 2018 vielen er 20 doden op de bouwplaats en dit jaar waren dat er al 18. De bouw moet veiliger worden, maar tegelijkertijd aan de enorme vraag naar woningen voldoen.
In 2017 start aannemer Heijmans met de bouw van een woontoren in hartje Rotterdam. Het project is tijdens de crisis ontwikkeld toen de prijzen van bouwmaterialen nog laag waren en er geen gebrek was aan arbeidskrachten. Maar als de eerste paal de grond in gaat, is de bouwsector weer booming business.
Om toch nog iets te verdienen aan deze klus zijn de orders van de directie duidelijk: time is money. Hoofduitvoerder Stan, die op zijn beurt weer een keten aan onderaannemers orkestreert, moet de klus gaan klaren. Hoe gaan de jongens om met de grote druk, de taalbarrière tussen buitenlandse krachten en het zware werk dat door weer en wind doorgaat?

Zonder helm
"Iedereen wil weten waar het werk naar toe gaat. Kunnen we na twee jaar stoeien ook nog wat verdienen?", verzucht uitvoerder Stan van de Velde in de documentaire. De druk op de bouwsector is hoog en de marges zijn klein: 2-4 procent. En dat komt de veiligheid niet ten goede.
We zien bouwvakkers zonder helm en zonder hesje. Een forse bouwvakker staat bij een groot gat in de vloer met een harnas, maar hij heeft zich nergens aan gezekerd. Als hij er op wordt aangesproken, gooit hij nonchalant zijn lijn om een uitstekend stuk betonijzer.
FNV Bouw-bestuurder Hans Crombeen herkent het. "Het is moeilijk om alle regels steeds maar weer te volgen. Het is heel belangrijk dat het bedrijf blijft hameren op de juiste toepassing van de regels. Dat is het enige wat helpt. Herhaling herhaling herhaling."

Bronnen: De Volkskrant en NOS
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.