DeVeiligheidskundige bezoekt de Olympische Spelen (2)

Aflevering 2: Nachtelijk laswerk

De media krijgen haast. Wie nu zijn studio’s nog moet inrichten en de verbindingen nog niet heeft getest, zal kennismaken met een van de verschijningsvormen van de Wet van Murphy. Wat je niet hebt beproefd, zal op het vervelendste moment blijken niet te werken. Hoewel de organisatie in Pyeongchang in het algemeen zó voortvarend heeft gewerkt dat de Spelen een jaar geleden al zouden hebben kunnen plaatsgehad, zijn er tóch wat kleinigheden op het laatste moment aan te passen.

Geen decorframes maar uitlaatpijpsteunen
DeVeiligheidskundige is niet vies van aannames, maar zoals wij allen weten kun je beter even links én rechts vragen of wat jij meent aan te moeten nemen daadwerkelijk klopt. In de journalistiek heet dat hoor en wederhoor, wat wil zeggen dat je aardig de bietenbrug op kunt gaan als je maar één bron hebt. Decorframes werden er gelast, dat wel, en ook binnenshuis, maar de constructies die buiten het International Broadcast Centre (IBC) bij nacht en ontij ineen worden gezet, blijken steunen om de uitlaatpijpen van de aggregaten te verlengen tot boven het dak. Waarom? Om de rookgassen vol fijnstof en stikstofoxiden zo hoog mogelijk de zuivere berglucht in te stoten. Het is namelijk niet de bedoeling ze met de direct boven de aggregaten gelegen luchtverversingsinstallatie het gebouw in te pompen. De eergisteren met hoogwerkers en kraantjes afgezaagde uitlaatpijpen moeten nu haaks de bocht om en een meter of twaalf de hoogte in. Dat dunwandige ijzeren pijpen niet zelfstandig blijven staan in de ijzige winden en met mogelijk forse ijskorsten is iedereen duidelijk. Omdat de grote generatortest al op vier februari is gepland, heeft men haast met de bouw van steunframes. Er worden daarom met spoed sokkels aan het asfalt bevestigd (want bij zware vorst kun je geen beton storten) en ladderframes gelast.

Wederhoor
De Koreaanse taal is voor de Nederlander minstens zo lastig als de Nederlandse voor de Koreaanse lasser. Gelukkig zijn de Koreanen over het algemeen erg open en enthousiast, en gaat het in gebarentaal al snel over noodzakelijke maar wegens haast ontbrekende diagonaalverstevigingen in de steunconstructies. Van de baas moet het vooral snel gebeuren, dus gaan de werkers door in het donker, bij de behaaglijke warmte en het werklicht van een in vlam gezet olieblik. Laskleding is toch niet brandonderhoudend en ook het lassen zelf genereert een weldadige gloed. De zagers aan de overzijde van de straat snerpen vlotjes dwarsverbindingen op maat, telkens met het vorige stuk als voorbeeld. Verstek hoeft niet, dat scheelt. Een beetje aandacht van een Hollander met oog voor techniek moet welkom zijn tijdens de afmattende klus. De opzichter is weg of slaat de zaken gade vanuit de cabine van de hoogwerker, die met draaiende motor op een strategische plaats is opgesteld. Hoogwerker en kraan, van Daewoo of Kia, zijn ‘s mans beste vriend. In de bergachtige omgeving van de regio Pyeongchang zijn ze al gesignaleerd met overdekte en verwarmde werkbakjes, en meestal met bediening door een andere persoon dan degene in het bakje. Of het plateau, want al die hekwerken rondom zitten danig in de weg.

Veiligheidsethos
In de meeste gevallen gebruiken de werkers persoonlijke beschermingsmiddelen zoals harnasgordels, helmen en één handschoen (want roken vereist een blote hand). De arbeidsmiddelen variëren enorm in kwaliteit: sommige zijn hypermodern en zelfs in Nederland aanvaardbaar - zij het zonder CE -, andere zijn stokoud, roestig of inderhaast uit de mottenballen gehaald. De mannen hebben na de eerste nacht te hebben doorgewerkt bij het licht van de koplampen, nu lantarenpalen geplaatst en zelfs een led-werklicht opgesteld. Met plakband bevestigd aan een pylon, opgesteld op een bak absorptiegrit voor mors-ongelukjes met diesel. Het vierkante noodkacheltje brandt vrolijk voort terwijl de brandweerlieden staan te roken in een tentje even verderop. Maar er staat wel een poederblusser verscholen tussen de asbakken, dus aan alles is gedacht.

U gaat vernemen of de noeste werkers hun schoorstenen vóór 4 februari op hoogte hebben gebracht. De bedaagde hijskraan wil bij -10 nog net starten en als het nóg kouder wordt dan blijft hij draaien. Het milieu is van ons allemaal.
DeVeiligheidskundige krijgt het koud en bovendien is het bedtijd.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.