De nieuwe ISO? Topprioriteit voor de KAM-manager in 2017!

Risicomanagement is een belangrijk onderliggend concept dat al een aantal jaren in veel trainingen en workshops van NEN centraal staat. Leiderschap is een belangrijk nieuw element in de normen en in de communicatie heeft NEN veel aandacht gegeven aan de verbinding tussen strategie en operatie, ofwel directie en werkvloer en de rol die de kwaliteitsmanager daarbij heeft.

Naar aanleiding van het onderzoek van Kwaliteit in Bedraijf heeft de NEN een uitgebreide reflectie gepubliceerd waarin onder meer wordt ingegaan op een aantal belangrijke factoren waarmee een kwaliteitsmanager kan sturen op cultuur en gedrag en daarmee op een grotere betrokkenheid bij en draagvlak voor kwaliteitsmanagement. Jurrian Mulder en Dick Hortensius hebben dat op basis van onderzoek onder compliance-officers verder uitgewerkt voor compliancemanagement en laten zien hoe deze gedrags- en cultuur-bevorderende factoren kunnen worden verankerd in het managementsysteem van een organisatie.

Het onderzoek van Kwaliteit in Bedrijf heeft veel aan het licht gebracht over de belevingswereld van de KAM-manager. Voor NEN staan er een aantal mooie conclusies in. Bijvoorbeeld dat geen van de respondenten aangeeft te willen stoppen met de certificatie van zijn managementsysteem. Sterker: de nieuwe ISO-managementsysteemnormen worden door de meeste gebruikers gezien als een echte verbetering. En: dit jaar gaan veel KAM-managers investeren om hier het maximale uit te halen voor hun organisatie.

Lees hier een uitgebreide reflectie van Rene Gouwens en Dick Hortensius van NEN op de resultaten van het onder zoek van Kwaliteit in Bedrijf (Gedrag en cultuur in Compliance-Managementsystemen).
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.