De impact van PV panelen op brandveiligheid

Mede door de energietransitie heeft de toepassing van PV panelen de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw worden de daken (en ook gevels) vol gelegd met PV panelen. Tijdens de gezamenlijke expertmeeting van de Vereniging Van Brandveiligheid Adviseurs (VVBA) en het SFPE Benelux Chapter op 5 april jl. stond de vraag centraal wat de impact hiervan is op de brandveiligheid.

Eisen vanuit het Bouwbesluit 

Van belang is dan om te weten dat een PV paneel zowel een constructie-onderdeel kan zijn als een installatie.
Zowel Europese als nationale testmethodes zijn veelal gebaseerd op brand van buitenaf, dus een brandbelasting bovenop de PV panelen. Echter, de grootste kans op brand bij PV panelen is een elektrisch defect onder/achter het paneel. Hierdoor ontstaat een brand tussen de PV panelen en het dak of tussen een PV paneel en de gevel.
Wanneer je weet welke eisen gesteld worden aan de PV panelen, let dan goed op de productinformatie bij de gewenste PV panelen. Veelal is de productinformatie onvolledig en is niet duidelijk welke brandklasse gehaald wordt en op basis van welke testmethode. Een brandklasse B in de productinformatie is niet altijd ook een brandklasse B volgens NEN-EN13501-1.

NEN-werkgroep

In Nederland is een NEN-werkgroep opgericht die zich bezighoudt met het opstellen van juiste testmethodes voor PV panelen. Voorzitter van de werkgroep PV panelen op platte daken is Roy Weghorst. De werkgroep is opgezet, nadat veel verzekeraars rond 2018 industriegebouwen met PV panelen op het platte dak niet meer wilden verzekeren. De werkgroep kijkt niet alleen naar het brandgedrag van PV panelen in relatie tot vliegvuur en brandklasse. Naast brand van buiten is ook PV als ontstekingsbron van belang, het gevaar van doorvoeren, kabels/kabelgoten en brand van binnen. Het testplan dat nu ontwikkeld wordt, betreft de nabootsing van een brand in het paneel waarbij ook de onderconstructie (dakopbouw) een belangrijke bijdrage levert aan het brandgedrag. Ook op Europees niveau is onderzoek gaande, waarin Nederland participeert via het zogenaamde FIEP (Fire Exchange Platform).

Onderzoeken 

Kortom, er is volop regelgeving in ontwikkeling. Maar wat als er toch brand uitbreekt? Folkert van der Ploeg (Brandweer Twente) vertelde tijdens de bijeenkomst dat ook de brandweer zich voorbereidt op deze ontwikkeling en onderzoek doet naar brand in combinatie met PV panelen. Uit praktijkvoorbeelden blijkt dat brand in PV panelen veelal wordt veroorzaakt door elektrische defecten. Maar ook dat de brand vaak lastig te blussen is, omdat er steeds weer kleine brandjes ontstaan (door geleiding van koolstof) en PV panelen energie blijven leveren.
De brandweer heeft diverse testen gedaan om inzicht te krijgen in de gevolgen van vlambogen op verschillende ondergronden (isolatie en dakbedekking). Vlambogen kunnen ontstaan door slecht contact in bijvoorbeeld de connectoren. Naast vlambogen zijn ook overgangsweerstanden een belangrijke brandoorzaak.
Tenslotte heeft het RIVM onderzocht of een brand in PV panelen leidt tot het vrijkomen van schadelijke stoffen voor de gezondheid. Conclusie hiervan is dat er niet direct een gevaar is voor de volksgezondheid.

Brandveilige isolatie op daken

Een brand in PV panelen stopt vanzelf als de vuurlast op is. Maar als de ondergrond (zoals dakbedekking en isolatie) mee gaat doen, kan dit wellicht gevolgen hebben. Roy Weghorst  heeft hier verschillende onderzoeken naar gedaan. Daarbij werd met een brander van 15 kW gedurende 10 minuten zowel het PV paneel als de dakbedekking/isolatie aangestraald. Tijdens de test is niet geblust maar gewoon gewacht tot het vuur doofde. Uit de test volgde dat de dakbedekking lokaal wegbrandde en bij een goede PIR-plaat het bovenste laagje van de PIR-plaat verkoolde en de brand na ongeveer 15 minuten vanzelf doofde.
Bij toepassing van steenwol bereikt de hitte van de brand het hele isolatiepakket. In de test is niet alleen de dakbedekking, maar ook de isolatie tot op de onderliggende dakconstructie weggebrand. Ook hier stopte de brand na circa 15 minuten vanzelf (de vuurlast van een PV paneel is relatief laag).
Conclusie van deze onderzoeken is dat het systeem als geheel beschouwd en getest moet worden, dus PV panelen in combinatie met de ondergrond. Alleen eisen dat onbrandbare isolatie onder de PV panelen moet worden toegepast, is niet voldoende.

Lees het complete verslag van de bijeenkomst op de site van Brandveilig.com
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.