CSB gaat explosie en brand in Rockton Illinois onderzoeken

De brand begon maandagochtend vroeg in de Chemtool-fabriek in Rockton, Illinois. Sommige buren in het gebied meldden dat ze kleine explosies hoorden toen het vuur begon te branden. Het bedrijf produceert vloeistoffen, smeermiddelen en vetproducten voor machines.

Dinsdag zeiden functionarissen dat er momenteel barrières in de rivier worden geplaatst voor bescherming en dat brandweerlieden schuim op de brand zullen gaan gebruiken. De bluswerkzaamheden gaan de hele dag door.

De Amerikaanse Chemical Safety and Hazard Investigation Board (CSB) houdt toezicht op de ontwikkelingen in dRockton. Alle 70 werknemers in de faciliteit werden zonder verwondingen geëvacueerd. Een brandweerman raakte lichtgewond en is voor onderzoek naar een plaatselijk ziekenhuis vervoerd.
De CSB zal het incident blijven volgen en is voorlopig van plan om begin volgende week een team naar het gebied te sturen voor verder onderzoek. Op dit moment lijken beoordelingen erop te wijzen dat het incident een brandgebeurtenis is en geen chemische procesveiligheidsgebeurtenis. Interviews met werknemers kunnen meer duidelijkheid verschaffen over de gebeurtenissen die tot dit incident hebben geleid.

De luchtkwaliteit op grondniveau blijft vooralsnog binnen acceptabele waarden. De commandant van het incident meldde gisteren dat het plan was om de vluchtige stoffen te laten afbranden, aangezien de faciliteit grenst aan de Rock River en er grote bezorgdheid was over het vrijkomen van bluswater en blusschuim in de waterweg. Deze aanvankelijke aanpak is opnieuw beoordeeld en nu is het plan om de toegang tot de rivier te bedijken en -boeien, zodat de resterende brand geblust kan worden.
De mogelijk ernstige gevolgen voor de gemeenschap en het milieu lijken zorgwekkend.

Lees ook CSB trotseert Trump bij nadering nieuwe orkaanseizoen uit het VK-magazine.

Bronnen: CBS Chicago en CSB
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.