Chemours beperkt uitstoot GenX

De eerste resultaten van een installatie om het omstreden GenX uit het afvalwater van Chemours te zuiveren, zijn positief. Daarom verwacht het chemiebedrijf dat de uitstoot van de mogelijk kankerverwekkende stof binnen twee jaar terug kan naar vrijwel nul.

De onderneming investeert 75 miljoen euro in de fabriek in Dordrecht. Het chemieconcern ligt al jaren onder vuur vanwege het gebruik van de kankerverwekkende stof PFOA, die werd gebruikt voor de antiaanbaklaag teflon en brandwerende coatings.
Later werd deze stof vervangen door GenX; hiervan vermoedt het RIVM dat dit ook een 'zeer zorgwekkende stof' is. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

In juli scherpte de provincie Zuid-Holland de regels voor de uitstoot bij de productie van GenX door de fabriek aan. Mocht Chemours eerder nog 2035 kilo op het riool lozen, vanaf die maand mag dat nog maar 148 kilo zijn.
Het bedrijf haalt nu meer dan 90 procent van de stoffen uit het afvalwater. Directeur Marc Reijmers zegt tegen RTV Rijnmond: "Met wat aanpassingen en verbeteringen gaan we naar ruim 99 procent toe. Nul is technisch vrijwel onmogelijk. We praten dan over nanogrammen, echt minuscule hoeveelheden."

Zandbed
Uit het afvalwater van de fabriek worden eerst bruikbare afvaldeeltjes gerecycled, daarna wordt het opgevangen in een groot bad en door een zandbed geleid. Vervolgens gaat het door koolstoffilters in tanks.
"Als de koolstof verzadigd is met GenX wordt de tank vervangen door een nieuwe. De oude gaat naar een afvalverwerker, waar de stoffen op zeer hoge temperatuur verbrand worden", legt Reijmers uit.
De techniek om het afvalwater te ontdoen van GenX-resten kan ook worden toegepast op de uitstoot via de lucht. "We gaan daarvoor ook een installatie bouwen."

Bronnen: RTV Rijnmond en NOS
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.