Boete van 25.000 euro na fataal bedrijfsongeluk

Staalbouwbedrijf Hollandia uit Krimpen aan den IJssel heeft een boete van 25 duizend euro betaald na een fataal bedrijfsongeluk in 2018. Volgens justitie heeft het bedrijf niet genoeg gedaan om het ongeluk te voorkomen.

In juli 2018 overleed de man uit Nieuwerbrug aan den Rijn tijdens laswerkzaamheden in de bedrijfshal van Hollandia. Er moest een langwerpige bak gelast worden aan de deur. Om die op zijn plek te houden was er een ballastblok van 2500 kilo op de bak gezet.
Tijdens de laswerkzaamheden is het blok gekanteld en met het volle gewicht op de werknemer gevallen. Hij overleed ter plekke.

Strafrechtelijk onderzoek

Het bedrijf meldde het incident bij de Inspectie SZW. Die startte daarop een strafrechtelijk onderzoek. Daaruit blijkt dat de werkwijze voor het werken met ballastblokken bij het bedrijf onvoldoende concreet was omschreven en dat eventuele gevaren onvoldoende in kaart waren gebracht.
Daarnaast waren de werknemers volgens de Inspectie onvoldoende voorgelicht over de risico’s die verbonden zijn aan het werken met ballastblokken en de te nemen maatregelen om de risico’s – zoals het onstabiel worden en omvallen van de blokken – te voorkomen of te beperken. Het ballastblok was niet met hulpmiddelen vastgezet of geborgd tegen vallen of kantelen.

Niet aan te rekenen

Het OM vindt dat de werkgever het gevaar dat kon ontstaan, had moeten inventariseren en voorzorgsmaatregelen had moeten treffen. Hollandia had volgens het OM redelijkerwijs moeten weten dat de werknemer aan ernstige gevaren werd blootgesteld. De dood van de werknemer valt Hollandia volgens het Openbaar Ministerie niet aan te rekenen. Maar volgens het OM kan wel gesteld worden dat Hollandia de voorwaarden heeft geschapen waaronder dit tragisch ongeval kon plaatsvinden.
Het betalen van een boete van 25.000 euro vindt het OM daarom passend. 'Indien de zaak voor de rechtbank was gebracht, was eenzelfde sanctie geëist.' Daarnaast is meegewogen dat Hollandia zorg heeft gedragen voor een financiële tegemoetkoming voor de nabestaanden van het slachtoffer, de feiten heeft erkend en maatregelen heeft genomen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen.

Bronnen: RTV Rijnmond en Omroep West
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.