Belgisch mondkapjesadvies niet in NL
Het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties in België is verhoogd van code geel naar oranje. Deze beslissing van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid volgt op de toename van wintervirussen zoals de griep, die zorgen voor meer patiënten bij huisartsen en ziekenhuizen. Ook woonzorgcentra melden meer zieken en overlijdens.
Mondmaskers voor zieken aangeraden, geen verplichting
Met de invoering van code oranje beveelt de Belgische overheid sterk aan dat mensen met symptomen een mondmasker dragen in drukke ruimtes zoals het openbaar vervoer, bij zorgverleners, of in contact met kwetsbare personen. De aanbeveling geldt minimaal vijf dagen na het begin van de symptomen, maar er is geen verplichting.
Andere preventieve maatregelen
De overheid roept zieken op om zoveel mogelijk thuis te blijven tot ze zich beter voelen. Daarnaast benadrukt Volksgezondheid het belang van andere maatregelen zoals regelmatig handen wassen, hoesten in de elleboog of een papieren zakdoek en het goed ventileren van ruimtes. Vooral op werkplekken, bij internationale reizen, en grote indoor-evenementen is het belangrijk om de CO2-concentratie laag te houden. Een waarde onder de 900 ppm helpt de verspreiding van luchtwegkiemen te beperken*.
*De CO2-concentratie zelf is niet van invloed op besmettingsgevaar, maar is wel een indicator voor de hoeveelheid uitgeademde lucht in ruimten waar veel mensen verblijven. De aanname hierbij is dat de hoeveelheid aerosolen met virusdeeltjes/kiemen evenredig is aan de hoeveelheid CO2. De gemiddelde concentratie in buitenlucht is 400 ppm; in stedelijk gebied rond 500 en in volle klaslokalen is 1200 ppm of meer geen uitzondering.
Vooralsnog niet in NL
In Nederland wordt het mondkapjesadvies niet overgenomen. Minister Agema van VWS wijst erop dat de situatie hier anders is, dat er in de winter altijd veel virussen rondgaan. Het RIVM meldt dat gewoon het algemene advies geldt: bij klachten thuisblijven en bij noodzakelijk contact afstand houden, vooral van kwetsbare mensen.