Bedrijfsongeval: ‘Mijn hiel is compleet verbrijzeld in 45 stukjes’

Hoe vervelend een val van een ladder kan uitpakken, mailt een tipgever die bij een makelaarskantoor werkt. Hij meldt zich voor ons dossier Ongelukken op het werk. De man plaatst voor zijn werkgever borden met TE KOOP en VERKOCHT in voortuinen en aan gevels van woningen die te koop worden aangeboden. Nu zit hij thuis met een verbrijzelde hiel en zonder inkomsten.

Een paar maanden geleden gaat het mis bij het plaatsen van een bord aan een gevel op de 1e etage. De telescoopladder schuift plotseling weg en hij belandt van 3 meter hoogte met een grote klap op 1 hiel.
Maandenlang zat onze tipgever thuis met zijn been omhoog. Hij loopt nu voor het eerst voorzichtig korte stukjes met een kruk, maar het lopen gaat nog moeizaam: "Er zit een schroef in mijn hiel en de hiel 'scharniert' niet goed."
Meteen na de val belt de man zijn werkgever en er komt iemand van het kantoor naar hem toe die toeziet hoe hij met de ambulance wordt afgevoerd. Na onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat de hiel verbrijzeld is in 45 stukjes en de man wordt doorverwezen naar een specialist in een ander ziekenhuis. Die laat hem weten dat revalidatie bij dit soort fracturen een half jaar tot 1 jaar duurt. "De specialist zei: houd er rekening mee dat de hiel niet 100 procent zal herstellen."

Geen inkomsten
De val en het letsel brengen hem ook financieel in de problemen. De man werkt sinds augustus bij het makelaarskantoor op een nul-urencontract, dus het ongeval valt niet onder een regeling voor ziekteverzuim. "Al met al zit ik nu al 3 maanden zonder inkomsten en is het de vraag hoe het uiteindelijk met mijn herstel zal gaan."

Aansprakelijkheid
Onze tipgever heeft het ongeval bij de aansprakelijkheidsverzekering van zijn werkgever gemeld. Maar de verzekering wil geen aansprakelijkheid erkennen omdat zijn werkgever beweert dat de ladder waarop hij werkte niet van het bedrijf is. Volgens de man is de ladder wel degelijk van de makelaar. "Ik zou het prettig vinden als het letsel erkend zou worden, ook voor het geval ik medische kosten moet gaan maken die niet verzekerd zijn."
Volgens onze tipgever beweert de werkgever hem tijdens het sollicitatiegesprek uitdrukkelijk verteld te hebben niet op een ladder te werken. "Dat is niet zo! Zij zeggen nu: je moet van binnenuit de borden ophangen, maar dat kan vaak niet, dan kan je het bord niet bevestigen. Dan heb ik weinig andere keus!" Zijn voorganger werkte ook met deze ladder. "Toen ik afgelopen augustus bij de makelaar begon, werd mij verteld: Hier zijn de sleutels van de auto en daarin zat de ladder."

Arbowet
Wat zegt de Arbowet over werken met een ladder?
Een ladder is niet toegestaan als werkplek wanneer een ander, veiliger arbeidsmiddel kan worden gebruikt, zoals een steiger . Soms is de inzet van een steiger niet mogelijk, bijvoorbeeld door ruimtegebrek. Dan moet de werksituatie beoordeeld worden door de werkgever en wordt vervolgens besloten of de ladder kan worden ingezet. De ladder moet volgens de Arbo jaarlijks geïnspecteerd worden, aan de hand van een inspectielijst.
Ook is er een Europese richtlijn voor werken op hoogte:
Bij het werken op hoogte mogen ladders alleen worden gebruikt voor kortdurende werkzaamheden met een klein valrisico of als er geen veiliger alternatief (zoals het werken op een steiger) mogelijk is.

Weer aan het werk
Wat steekt is hoe 'makkelijk' met hem om wordt gesprongen. "Dan sloof je je zo uit voor je werkgever, staat altijd klaar en uiteindelijk word je zo behandeld." De tipgever wil op dit moment (nog) anoniem blijven.

Bron: DeMonitor

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.