Een dag eerder had LeoLabs, een commerciële organisatie die alle satellieten en objecten die zich in banen rond de aarde bewegen opspoort en in kaart brengt, NASA gewaarschuwd voor naderend ruimteschroot. Het gaat om brokstukken van een niet meer gebruikte Russische satelliet. LeoLabs zou hebben waargenomen hoe de betreffende satelliet in meer dan honderd delen uiteenviel. Die fragmentatie gebeurde in een lage baan rond de aarde.
Resurs P1 aardobservatiesatelliet
'De eerste aanwijzingen zijn dat een niet-operationeel Russisch ruimtevaartuig, Resurs P1 (SATNO 39186), een aantal fragmenten heeft verloren tussen 13:05 UTC 26 juni en 00:51 UTC 27 juni', schreef het bedrijf op X.com. Voorts meldde LeoLabs dat het object, een hoogresolutie 'aardobservatiesatelliet' die in 2013 werd gelanceerd, ongeveer zesduizend kilo woog en op ongeveer 220 mijl hoogte boven ons cirkelde. Dat is ongeveer 30 mijl onder de typische baan van het ISS, dat zich ook in een zogenaamde 'Low Earth Orbit' bevindt.Verbranding in atmosfeer
Die geringe hoogte van het schroot is goed nieuws voor de astronauten, want het grootste deel van de puinwolk zal waarschijnlijk langzaam worden afgeremd door de zeer ijle buitenste laag van de atmosfeer, om vervolgens door de zwaartekracht van de aarde naar beneden te worden getrokken. Niet al te grote delen zullen door de wrijving verbranden en vormen dan niet langer een bedreiging.NASA meldde via X dat het terugtrekken van de astronauten in hun ruimtevaartuigen geldt als een 'standaard voorzorgsmaatregel'.
Voortdurende dreiging
Het ruimtestation ISS heeft in de loop der jaren lichte schade opgelopen door puin, maar astronauten zijn nog niet gewond geraakt. Ruimteafval is echter een groeiend probleem, aangezien het aantal satellieten en fragmenten van satellieten beide dramatisch zijn gegroeid in de afgelopen jaren LeoLabs blijft de puinwolk in de gaten houden voor mogelijke bedreigingen voor andere satellieten. De meeste satellieten in een zogenaamde 'lage baan' cirkelen op grotere hoogte rond de planeet. Daar zijn gevolgen van verloren onderdelen of puin een groter probleem, vooral omdat ze bij eventuele botsingen met satellieten kunnen zorgen voor een lawine-effect, het zogenaamde Kesslersyndroom.Bronnen NPO Radio 1, Forbes, Reuters.
Ook interessant: een visualisatie van alle objecten rond de aarde