Arbeidsuitbuiting: ‘Iedereen ziet het, maar we accepteren het. De economie staat op één’

De Algemene Rekenkamer en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel verklaren tegenover NRC dat ze een gebrek zien aan urgentie om de erbarmelijke omstandigheden waarin arbeidsmigranten wonen en werken, aan te pakken.

Vorig jaar september presenteerde de Rekenkamer het rapport Daders vrijuit, slachtoffers niet geholpen. De conclusie: daders komen weg met arbeidsuitbuiting.
Eind 2018 kwam het kabinet met een speciaal programma tegen mensenhandel. Maar dat leidde niet tot een substantiële toename van het aantal vervolgingen en boetes, concludeerde de Rekenkamer.

Sindsdien is er weinig veranderd, stelt collegelid Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer. ‘Om arbeidsuitbuiting strafrechtelijk beter aan te kunnen pakken, is een wetswijziging nodig. Dat duurt lang, al heeft de minister van Justitie en Veiligheid dit najaar aangekondigd een wetsvoorstel in consultatie te brengen.’

Maar, zegt Irrgang, het rapport bevat ook suggesties over hoe de Arbeidsinspectie met de huidige regelgeving effectiever kan optreden. Daarmee is te weinig gebeurd. ‘De Inspectie heeft er enorm veel extra middelen bij gekregen. Maar we hebben nog geen doortastende aanpak gezien. Er worden te weinig boetes opgelegd, bedrijven worden amper stilgelegd. Daders gaan nog steeds vrijuit.’

Lees hier het hele artikel

Bron: NRC
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.