Arbeidsinspectie richt zich op bestratingswerk
De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende twee jaar extra controles uitvoeren bij straatwerkprojecten. Hierbij ligt de nadruk op fysieke belasting en blootstelling aan kwartsstof, gezondheidsrisico’s die bij veel werknemers in de bestratingssector tot gezondheidsschade lijden, vaak blijvend. De intensivering is tevens noodzakelijk omdat nog steeds veel fysiek zwaar werk handmatig wordt uitgevoerd.
Mechanisatie en veiligheid
Volgens de Arbocatalogus Bestratingen moet bestrating waar mogelijk machinaal worden aangebracht. Handmatig straatwerk is alleen toegestaan onder strikte voorwaarden en moet zijn vastgelegd in een duidelijk straatwerkplan. Toch blijkt in de praktijk dat dergelijke plannen vaak ontbreken of niet voldoen, wat leidt tot onnodige risico’s voor werknemers.
Ketenaansprakelijkheid onder de loep
De Arbeidsinspectie benadrukt dat alle partijen in de bouwketen, van opdrachtgevers tot ontwerpers, hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Bij overtredingen rondom fysieke belasting kan de inspectie het werk stilleggen en direct maatregelen nemen richting de verantwoordelijken.
Kamervragen in 2023
De keuze voor deze nieuwe speerpunt van de NLA volgt op vragen die op 6 maart 2023 werden gesteld door Tweede Kamerlid Bart van Kent (SP). Wettelijke regels zouden met name door gemeenten worden genegeerd, zo betoogde hij destijds, terwijl de pakkans gering was en er ondanks beschikbare machines nog zoveel handwerk werd gedaan. Hoe kan dat?
Beloften SZW
Toenmalig minister van Gennip (SZW) sprak over onhaalbaarheid van machinegebruik bij kleine oppervlakten en bijzondere situaties. Dat ontslaat werkgevers echter niet van de plicht om gezondheid en veiligheid te waarborgen. De Arbeidsinspectie werkt 'risicogericht' en analyseert overtredingen. Ook noemde ze de mogelijkheid tot het melden van overtredingen via de website van de Arbeidsinsectie, dat de handhaving zou ondersteunen. Van Gennip kondigde tevens structurele, gerichte inspecties naar de aanhoudende overtredingen in de sector aan.
Bronnen: Bouwend Nederland, Arbocatalogus Bestratingen, Antwoorden Kamervragen