Acceptatie SCC 2011 in Nederland en België

De SSVV (NL) en CSM (BE) blijven Duitse SCC 2011-certificaten en -diploma's voorlopig accepteren, in ieder geval totdat er tussen Nederland, België en Duitsland nieuwe afspraken zijn gemaakt over de wederzijdse erkenning van hun schema's.

Einde overgangsregeling VCA 2008/5.1 - 2017/6.0

Op 2 oktober aanstaande eindigt de overgangsregeling VCA 2008/5.1 - 2017/6.0. Vanaf deze datum is de vorige versie van VCA (2008/5.1) niet langer geldig en moeten alle certificaten gebaseerd zijn op de actuele versie (2017/6.0).

Wederzijdse erkenning VCA en SCC

De Duitse tegenhanger van VCA is het Sicherheits Certifikat Contraktoren (SCC). De SSVV en de Deutsche Akkreditierungsstelle (DAkkS, de Duitse accreditatie-instelling) hebben in een overeenkomst vastgelegd dat zij VCA en SCC over en weer erkennen. Hierdoor kunnen Nederlandse en Belgische bedrijven met een VCA-certificaat en medewerkers met een VCA-diploma in Duitsland aan de slag en kunnen Duitse bedrijven met een SCC-certificaat en medewerkers met een SCC-diploma in Nederland en België aan het werk.

SSVV en CSM blijven SCC voorlopig accepteren

De actuele versie van SCC (2011) is gebaseerd op VCA 2008/5.1. Omdat VCA 2008/5.1 met ingang van 2 oktober niet langer geldig is, vervalt hiermee formeel ook de wederzijdse erkenning van de twee schema’s. Natuurlijk willen we niet dat Nederlandse en Belgische opdrachtgevers vanaf dat moment bedrijven en medewerkers uit Duitsland aan de poort gaan weigeren. Daarom blijven we in Nederland (SSVV) en België (Contractor Safety Management, CSM) de Duitse SCC 2011-certificaten en de bijbehorende diploma’s ook na 2 oktober 2021 voorlopig accepteren, in ieder geval tot er nieuwe afspraken zijn gemaakt tussen de SSVV, CSM en DAkkS. Zo voorkomen we problemen voor bedrijven en medewerkers.

De SSVV, CSM en DAkkS zijn druk in gesprek over een nieuwe overeenkomst op basis van VCA 2017/6.0, inclusief een overgangstermijn. We doen er alles aan om zo snel mogelijk tot goede en werkbare afspraken te komen. Wordt vervolgd dus.

Bron: VCA.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.