Aangifte gedaan van milieu-overtredingen met autobanden afval

Recycling Netwerk heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan van grootschalige milieu-overtredingen met autobanden afval. "Het bedekken van duizenden sportvelden met vele miljoenen kilo’s versnipperde autobanden leidt tot uitloging van grote hoeveelheden zink en diverse andere milieurisico’s".

“Dat is geen goede recycling, maar een overtreding van de afvalwetgeving. Daarom stappen we naar het Openbaar Ministerie”, verklaart Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk.

De zogeheten 'rubberkorrels' die op duizenden sportvelden in Nederland werden uitgestrooid zijn eigenlijk snippers van autobanden van enkele millimeters groot. In iedere autoband zit ongeveer 1% zink, bij vrachtwagenbanden zelfs 2%.
"De totale uitloging op al die kunstgrasvelden in Nederland is meer dan 10.000 kilo zink per jaar. Wanneer er een drainagesysteem is aangebracht blijft een deel van het zink in de bovenste lavalaag zitten. Het meeste zink verdwijnt echter naar de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater. Daarnaast brengen de rubbersnippers ook risico’s voor milieu en gezondheid met zich mee doordat ze bijvoorbeeld verwaaien naar bermen en sloten en door andere milieuschadelijke stoffen die vrijkomen uit het rubber", legt Robbert van Duin uit.

Reactie bandenindustrie
"Te bizar voor woorden, een kansloze aangifte", reageert de bandenindustrie.
RecyBem, de organisatie die autobanden inzamelt en leveranciers van het rubbergranulaat vertegenwoordigt, vindt de aangifte onbegrijpelijk. Een woordvoerder zegt dat "keer op keer" is aangetoond dat de rubberkorrels veilig zijn voor mens en milieu.

Woordvoerder Rolf Harbers spreekt van een nieuw hoofdstuk in de hetze tegen het kunstgras. "Een zevenjarig praktijkonderzoek heeft aangetoond dat als je de juiste onderlaag gebruikt er zelfs minder zink in het drainagewater wordt aangetroffen dan in regenwater."
Harbers denkt dat het verhaal over gevaren rond rubberkorrels steeds weer terugkomt omdat het "een verhaal is dat lekker scoort". "Maar als je naar de feiten kijkt, naar tientallen onderzoeken, wordt keer op keer het gevaar niet aangetoond."

Afvalwater
Overigens vroeg het Centraal Planbureau gisteren in zijn rapport over kunststoffen ook aandacht voor de rubberkorrels in afvalwater. Restanten van de korrels zouden, net als rubberresten van autobanden in het regenwater terechtkomen.
Het Centraal Planbureau werpt in het rapport de vraag op of er nieuwe regelgeving nodig is. "Kunstgraskorrels komen via regenwater in het milieu terecht, waarbij regelgeving een mogelijke beleidsmaatregel is."

Bronnen: Recycling Netwerk, RecyBem en NOS

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.