1825 asbestregistraties bij Tata Steel

Afgelopen vijf jaar is op 35 verschillende momenten asbest aangetroffen in de fabrieken van Tata Steel. In totaal registreerde Tata bij die momenten 1825 mogelijk aan asbest blootgestelde fabrieksarbeiders. ‘Asbest is iets wat continu onze aandacht vereist’, zegt het bedrijf. Tata benadrukt dat zich in de dertien fabrieken geen open asbestbronnen bevinden. Vaak vonden arbeiders het gevaarlijke materiaal tijdens storings- en onderhoudswerkzaamheden. Dan zit het bijvoorbeeld in een oude motor of in een brandwerende wand, aldus de woordvoerder. Sinds 1993 is het in Nederland niet meer toegestaan asbest in producten te verwerken. Blootstelling aan asbest kan leiden tot verschillende vormen van kanker, die zich soms pas jaren later openbaren.
Hoeveel personen precies aan asbest werden blootgesteld, hoe schadelijk dit was, dat kan het bedrijf niet zeggen. Dat er afgelopen vijf jaar 1825 registraties plaatsvonden, betekent niet dat 1825 personen aan asbest werden blootgesteld: de kans is volgens Tata aannemelijk dat sommige mensen vaker op de lijst staan. Daarnaast wordt bij een asbestincident iedereen in de ruimte geregistreerd, los van de grootte van de ruimte, of de afstand tot de bron.
Tata registreert mogelijk aan asbest blootgestelde arbeiders voornamelijk ‘uit voorzorg’. De registratie komt in het medisch dossier terecht en die gegevens worden tientallen jaren bewaard. ‘Als iemand uiteindelijk kanker krijgt, kan het dossier erop worden nageslagen’, legt de woordvoerder uit. Om zeker te weten of iemand daadwerkelijk aan asbest is blootgesteld, moeten direct huidmonsters worden afgenomen. Dat is volgens Tata ‘niet te doen’.

Bron: NRC
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.