Angstaanjagend piepschuim

Chloroform. Dankzij verhalen van onder andere Agatha Christie weet iedereen dat men daarmee mensen kan bedwelmen. We kunnen leren uit het leven - al doe je dat best niet zelf met chloroform - uit schoolboeken, maar ook uit verhalen. En dat is het knappe van de thrillers van Tamara Onos. Tamara combineert haar passie én talent voor schrijven met haar gedegen kennis als veiligheidskundige en arbeidshygiëniste.


Isolatie

Arboprofessional Renske Nijland is getuige van een ernstig bedrijfsongeval in een piepschuimfabriek. Vlak voordat het slachtoffer wordt afgevoerd, fluistert hij een woord in haar oor. Een Pools woord. Als Renske een onderzoek start, blijkt de man spoorloos verdwenen en wordt ze tegengewerkt door de directeur. De onverwachte terugkeer van haar moeder en de vondst van een lijk in het vredige Ellecom werpen een heel ander licht op het incident. Kan Renske meer doden voorkomen?


Soms erger ik me aan films waar totale onzin wordt getoond. Herkenbaar? Bijvoorbeeld bij het gebruik van een AED, dat 'shocktoestel' dat men gebruikt bij een hartstilstand. Of hoe een actieheld dit toestel gebruikt om een tegenstander uit te schakelen. Kan helemaal niet. Enkel bij fibrillatie, het onregelmatig pompen van een hart, werkt dat mooie toestel. Of hoe een auto explodeert, really? Dit soort spectaculaire onzin geeft mensen een verkeerd beeld, bijzonder jammer. Want de wereld is zonder deze onzin al fascinerend en spannend genoeg, en dat is exact wat je in dit boek mag verwachten.

In preview las ik dit boek in één ruk uit. Vlotte en spannende thriller, doorspekt met inzichten rond arbeidsveiligheid, arbeidshygiëne, schadelijke dampen, schrijnende arbeidsomstandigheden van buitenlandse arbeiders, ook wel arbeidsmigratie genoemd. Maar ook over tippexongevallen, over uitbuiting, over de taalbarrière, over ontbrekende RIE’s en noodstoppen, …

Kortom, een ideaal boek voor iedereen die van spannende verhalen houdt. Ideaal voor iedereen die actief is met veiligheid en gezondheid.

Aldus Bart Vanraes over Isolatie.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.