OM mag beschikken over intern ongevalsrapport Rijkswaterstaat

Het Openbaar Ministerie mag beschikken over een intern onderzoeksrapport van Rijkswaterstaat over een fataal ongeluk bij een sluis in Maastricht. Dat besliste de rechter op 20 maart. Het belang van waarheidsvinding gaat in dit geval boven het belang van Rijkswaterstaat bij vertrouwelijkheid.

Het OM had al beslag gelegd op het rapport. Rijkswaterstaat had daar bezwaar tegen aangetekend. Door de beslissing van de rechter hoeft het OM het rapport niet terug te geven. Volgens een woordvoerder heeft RWS dit niet eerder meegemaakt.

Toedracht
Het ongeluk deed zich voor op 10 juli 2017. De in november 2016 aangebrachte nieuwe sluisdeur was verzakt en moest gerepareerd worden. Een groot karwei, want de stalen hefdeur weegt 180 ton en de (beschadigde) hydraulische cilinders zijn 15 meter lang. Tijdens de uitvoering viel een 52-jarige werknemer van uitvoerder Besix van grote hoogte van de sluistoren. Besix en zijn technisch directeur Ken W. worden ervan verdacht dat ze het slachtoffer in gevaar hebben gebracht door met grote haast te werk te gaan, met voorbijgaan aan veiligheidsvoorschriften. Zo negeerde het bedrijf een eigen voorschrift dat er een steiger moest worden gebruikt.

Op 15 november 2017 heeft de Inspectie SZW, in een poging om de redenen daarvoor te achterhalen, invallen gedaan in Barendrecht en Limmel. Daarbij zijn documenten en bestanden in beslag genomen. Rijkswaterstaat stelde als opdrachtgever een eigen onderzoek in.

Vrees voor precedentwerking
Rijkswaterstaat stelt zich op het standpunt dat het volledig aan het OM-onderzoek heeft meegewerkt. Reden om de resultaten van het eigen onderzoek niet aan het OM te willen afstaan was de vrees dat toekomstige onderzoeken geen zin meer hebben als het daartoe gedwongen kan worden. Rijkswaterstaat vond dat ook onnodig, omdat de inspectie en justitie zelf onderzoek kunnen doen. Het OM stelde daar tegenover dat het interne onderzoek wél nodig is voor de bewijsvoering, en ook om de motieven van de verdachten vast te stellen. De verantwoordelijke officier van justitie noemde de houding van RWS "defensief".

Bijval
Een week voor de rechterlijke uitspraak kreeg Rijkswaterstaat bijval van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. "Bij afstaan werkt nooit iemand meer mee", twitterde voorzitter Pieter van Vollenhoven.

We vernamen van Rijkswaterstaat nog niet of het, al is het maar om principiële redenen, in beroep gaat.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.