Fraude met afval voor co-vergisters

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van 18 maanden, een beroepsverbod en een boete van ruim 34.000 euro geëist tegen de directeur van Recycling Nederland B.V en Enorgha B.V. uit Putten.

Tegen Recycling Nederland B.V en Enorgha B.V. eiste het OM boetes tot 150.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk. Het OM verwijt de verdachten het stelselmatig omkatten van afvalstromen die bestemd waren voor co-vergisters: "Zij waren uit op eigen gewin ten koste van de veiligheid van mens en milieu." Het OM vordert dat verdachten het crimineel verdiende geld terugbetalen.

Uit onderzoek door de Politie, de Omgevingsdienst en NVWA blijkt dat de bedrijven tussen 2012 en 2014 op grote schaal niet vergunde afvalstoffen innamen. Zo ontvingen de verdachten bijvoorbeeld slib en afvalwater van een tank cleaning bedrijf uit Pernis: "De ware aard en de herkomst van de afvalstoffen en daarmee de gevaarzetting van de afvalstoffen is door verdachte verhuld en aan ieder zicht onttrokken" zei de officier op zitting. Door verdachten zouden de afvalstoffen die niet toegelaten zijn in de co-vergister hebben gemengd. Vervolgens zijn ze voorzien van een onjuiste benaming en afgezet naar de co-vergisters.

Co-vergisters
Afval wordt in een co- vergister omgezet naar energie. De reststof kan - indien behandeld volgens de regels en voorschriften - worden afgezet als mest. "Niet alle afvalstoffen mogen daarom in een co-vergister" zei de officier op zitting: "Je wil immers niet dat zwaar vervuilde afvalstoffen via de co-vergisters op landbouwgrond eindigen als meststof voor de bloemkool die bij u op het bord ligt."

Co-vergisters moeten afval dat voldoet aan regels kopen bij afvalbemiddelaars zoals verdachten. Omdat het aantal co-vergisters de afgelopen jaren is toegenomen, wordt het aanbod van toegestane co-producten steeds beperkter en daarmee duurder.  "Afvalbemiddelaars, zoals verdachten, speelden hier vermoedelijk op in door afvalstoffen te mengen. Verdachten hebben fors verdiend met de vermoedelijke fraude," zei de officier op zitting: "ze verdienen twee maal grof geld. Enerzijds krijgt hij betaald voor het afnemen van (gevaarlijk) afval en anderzijds betaalt de co-vergister hen voor de valse co-producten."

Bronnen: NVWA en OM
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.