WBGT

(AH, meteorologie, Eng.)

Wet Bulb Globe Temperature, een methode om een gevoelstemperatuur (WGBT-index) te calculeren vanuit verschillende gemeten grootheden. Met name populair in de VS voor het bepalen van werk- en rusttijden en hydratatiebehoeften bij hittestress, onder andere in het leger.

De WBGT houdt rekening met de effecten van (lucht)temperatuur, windsnelheid, luchtvochtigheid en (infrarood)straling op mensen.

‘Wet bulb’ komt van het letterlijk natgemaakte kousje (mousseline) rond het reservoir van een thermometer. Lang geleden werd de luchtvochtigheid bepaald door het verschil in temperatuur tussen twee thermometers; één met een droog vloeistofreservoir (bulb) en een met een reservoir natgehouden door een stukje vochtig textiel. Hoe lager de hoeveelheid waterdamp in de omgevingslucht, hoe sterker de verdamping rond de natte thermometer en hoe groter het temperatuurverschil met het droge exemplaar. Voor het bepalen van alleen de luchtvochtigheid moest de meting bij een bepaalde, voorgeschreven minimale luchtsnelheid en uit de zon plaatsvinden. De WBGT-index vergt een uitgebreidere meting en een andere calculatie.

De analoge WBGT-meter bevat drie thermometers: een droge, een natte en een matzwarte. Droog en nat werkt als zojuist beschreven bij de hygrometer en de matzwarte zal altijd de hoogste temperatuur aanwijzen omdat die extra wordt verwarmd door zonnestraling; zowel door zichtbaar licht als infrarood. Via een rekenliniaal of een formule is de zgn. WGBT-temperatuur te bepalen. De vereenvoudigde formule is:

(0,7 x natteboltemperatuur) + (0,2 x zwarteboltemperatuur) + (0,1 x drogeboltemperatuur) = WGBT-index
 
De modernere digitale WBGT-meetinstrumenten bevatten verschillende sensoren en hebben doorgaans een directe, digitale uitlezing van de WGBT-index. Nog steeds zijn het instrumenten waar met beleid en conform de gebruiksaanwijzing mee moet worden omgegaan.

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.