Eigen stokpaarden

De maand december is traditioneel bestemd voor terug- en vooruitblikken. We gaan op zoek naar antwoord op vragen als ‘waartoe zijn wij op aard?’ of – moderner – ‘wat is onze target?’. Wij hebben daar natuurlijk ook ideeën over. Vandaar dat wij deze editie van onze maandelijkse nieuwsbrief graag gebruiken om ons VK-stokpaard te ventileren en de gevolgen die dat heeft voor 2022 aan te kondigen.

Biografie

De Veiligheidskundige zag in 2016 het levenslicht als online platform om relevante informatie voor veiligheidskundigen te bundelen, zodat hij of zij daar niet zelf naar op zoek hoefde. Inmiddels bevat het platform allerlei extra onderdelen die de informatiestroom steeds completer hebben gemaakt: het VeiligheidsABC, de VK-gids, een agenda, de boekenhoek, weblinks, de VK-winkel, vacatures, whitepapers ‘Van onze partners’ en natuurlijk het digitale VK-magazine. 2021 was dus ons eerste lustrum. De omstandigheden waren niet dusdanig dat we dat groots gevierd hebben, maar een beetje trots zijn we wel.


Wat was de aanleiding om te starten met De Veiligheidskundige?
Er was volgens ons een gebrek aan praktische informatie die de veiligheidskundige kon ondersteunen in zijn/haar dagelijkse werk. De overvloed aan theorieën en wetenschappelijke artikelen werd naar ons idee onvoldoende vertaald naar de praktijk van de HVK’er en de MVK’er.

Hoe hebben jullie dat dan aangepakt?
We zijn gestart met een relatief simpel platform om de informatie te bundelen die beschikbaar is. Die zijn we met de redactie waar mogelijk gaan duiden en vertalen naar de praktijk.

Is dat gelukt?
Het blijft een uitdaging om dat praktisch te houden en toepasbaar. Gelukkig weten steeds meer veiligheidskundigen ons te vinden om hun mening of expertise te delen met of via ons platform.

Ben je een doorgeefluik?
De Veiligheidskundige is een platform voor veiligheidskundigen maar functioneert ook als plek waar we elkaar vinden en onze kennis en kunde uitwisselen.

Waarom kun je dan niet op elkaar reageren op de site?
Daar hebben we bewust voor gekozen. Er zijn al legio platformen waar dat heel goed kan. Daar nog een identiek wiel aan toevoegen vonden wij zinloos. We hebben op LinkedIn een groep waar we regelmatig vragen, artikelen en informatie posten waar je op kunt reageren. We houden natuurlijk de vinger aan de pols in die groep, zodat we niet uit koers raken. Input ‘uit het veld’ is voor ons onontbeerlijk! We hebben een ouderwets mailadres (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) dat goed wordt gebruikt. Wij lezen en beantwoorden alles en we hebben er een hoop van onze zogenaamde creativiteit aan te danken. Bij deze dank aan al onze mailers.

Terug naar het begin: waartoe is De Veiligheidskundige eigenlijk op aard?
Het doel (of target als je wil) is om een platform te zijn. Op de meest simpele en voor de hand liggende manier: een plek waar je kunt samenkomen, ontmoeten en kennis kun opdoen en uitwisselen. Het hogere doel is dat de aanwezige en beschikbare kennis in de praktijk verspreid wordt opdat we allemaal veiliger kunnen en/of leren werken.

En wat zijn die gevolgen voor 2022?
In 2022 gaan we nieuwe dingen opstarten die direct aansluiten bij onze wens om kennis te verzamelen en te delen [...tromgeroffel...] bijvoorbeeld:
‘de Dag van De Veiligheidskundige’.

Weer een congres?
Nee, het is expliciet géén congres! We gaan een dag organiseren waar geen grote zaal of PowerPoint aan te pas komt, maar een informeel samenzijn met kennistafels waar kennis uitgewisseld wordt onder leiding van experts. En natuurlijk met statafels, koffie en bitterballen. Iedereen heeft al een ‘dag van’, waarom De Veiligheidskundige niet? De functionaris doet zinnig werk en verdient het om een beetje in de watten gelegd te worden.
Noteer vast in de agenda: 10 juni 2022 vanaf de lunch tot en met de bitterbal.
En die kennistafels worden trouwens zo georganiseerd dat ze voldoen aan de regels voor een ICT-bijeenkomst. We combineren zo het aangename met het nuttige.

Nieuwe dingen; meervoud. Wat nog meer?
We gaan een DVK Schrijfprijs uitreiken op die Dag van De Veiligheidskundige. Want wat past nou beter bij kennisdeling en -uitwisseling dan de schrijfsels van veiligheidskundigen? We hebben we er bewust voor gekozen geen onderscheid te maken tussen de verschillende veiligheidskundige opleidingen. Dus afgestudeerden van alle niveaus of typen veiligheidskundige opleiding kunnen hun eindwerk, werkstuk of scriptie insturen.
Dus: ben je in 2021 geslaagd voor je veiligheidskundige opleiding en heb je daarvoor een scriptie, werkstuk of eindwerk geschreven? Doe mee!

Nou, nou, ambitieuze plannen.
Ja, best wel hè? We zijn dan ook hard bezig om dit allemaal voor te bereiden. Vanaf 1 januari moet alles op de site operationeel zijn. Zodat de geslaagden hun schrijfsels kunnen insturen en iedereen zich kan aanmelden voor de Dag van De Veiligheidskundige. Hoe het loopt moeten we nog ervaren, maar ons voornemen is om alle inzenders te voorzien van een nuttige terugkoppeling.

Waarmee ben je precies zo hard bezig?
Er moet natuurlijk een jury of peers samengesteld worden voor de prijs en we zijn bezig om een zo beknopt mogelijk inzendreglement voor de inzendingen te formuleren. Daarnaast zijn we in gesprek met de uitbaters van een fantastische locatie in het midden van het land die ruimte biedt voor zowel ‘informeel genoegen’ als ‘strakke regie conform corona-regels’, onder het motto ‘je weet maar nooit’. En zijn we in gesprek met een zeer gevarieerd gezelschap van experts die de kennistafels kunnen leiden. Onze eerste wens is dat het aardige mensen zijn, want zo zijn we ook wel weer.

Ten slotte?
Een inkoppertje: hou het veilig en gezond!
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.