Nieuwsbrief Veiligheid in Aanbestedingen (ViA)

De Ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) nemen vanaf 1 januari 2022 veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten.

Heeft u nog niet het vereiste bewijsmiddel Veiligheid in Aanbesteding (ViA)?

Dan zal een ondertekende offerte van een Certificerende Instelling met een afspraakbevestiging voor een audit/toets worden geaccepteerd. U dient daarbij óók aan te tonen dat u al een self-assessment heeft gedaan.
Meer informatie over invoering en handhaving ViA

Interviews

Gratis Webinars ViA weer van start.

In januari en februari kunt u weer gratis deelnemen aan het Webinar ViA. In dit verdiepende webinar gaat Henk van Vulpen (Rijksvastgoedbedrijf) in op de invoering en handhaving van ViA per 1 januari 2022. Heeft u nog niet het vereiste bewijsmiddel Veiligheid in Aanbesteding (ViA)? De tijd dringt om hiermee aan de slag te gaan! Wat betekent dit voor uw bedrijf en welke praktische zaken spelen hierbij?
Meld u aan voor het webinar op 20 januari (13.30-15 uur), 3 of 24 februari (9.30 - 11 uur)

Thema-sessie over ViA

Op donderdag 3 februari 2022 organiseert de GCVB speciaal voor onderschrijvers een online Thema-sessie over ViA van 13.30 uur tot 16.00 uur. Om de sessie interactief te houden kunnen maximaal 50 onderschrijvers deelnemen. Wacht dus niet te lang! VOL=VOL Aanmelden kan tot 28 januari a.s.

Toelichting SAQ Compact voor ASA: de scores, GAP analyse en Actieplan

Behoeft uw organisatie ASA (Approved Self Assessment), dan is er nu een uitleg beschikbaar voor het invullen van de SAQ compact vragenlijst met a.o. de scores, Gap analyse en het maken van een actieplan: Uitleg SAQ Compact

Veiligheid krijgt rol in aanbestedingen: gedrag moet verbeteren

Er gaat wat veranderen voor opdrachtgevers, hoofdaannemers, onderaannemers, architecten en ingenieursbureaus. Na jaren nadenken, overleggen en uitstellen treedt vanaf 1 januari Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) in werking. “Eén aanbesteding met de Safety Culture Ladder kan flink doorwerken in de keten. We hebben genoeg wetgeving, regelgeving en instrumenten”, zegt Henk van Vulpen, projectleider ViA namens de GCVB. “En tóch gaat het nog steeds te vaak fout. De doorslaggevende factor blijkt elke keer weer gedrag en houding. Dus we willen iets doen aan dat veiligheidsbewustzijn.” Lees het complete artikel.

'Laat zien wat veiligheid oplevert' - Gemeente Amsterdam

Grote overheidsopdrachtgevers als het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), ProRail en Rijkswaterstaat eisen vanaf 1 januari dat opdrachtnemers werk maken van een nieuwe veiligheidscultuur. Zo willen zij bouwongelukken voorkomen. 'Wij moeten de hand in eigen boezem steken', stelt Annemieke Bantema van de gemeente Amsterdam. Amsterdam is één van de vele grote opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) onderschrijft, een initiatief van overheid en markt.
Lees het complete artikel.

Waar kunt u met welke vragen over ViA terecht?Voor vragen over:
  • ViA kunt u terecht op de website of via de e-mailbox van de GCVB. U kunt uw vragen ook stellen tijdens het Webinar ViA en online Thema-sessie ViA.
  • SCL/Veiligheidsladder kijkt u op de website van NEN.
  • Certificeringstraject bij een certificerende instelling (CI)  Sommige CI's verzorgen ook gratis spreekuren voor vragen over het verkrijgen van een SCL, SCL Light of ASA.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.