Rutger Bregman - Het water komt

Journalist Rutger Bregman is geen paniekzaaier, maar luidt wel een uiterst reële noodklok. De Randstad is een badkuip die steeds dieper wegzakt. Het is de vraag of we in 2100 de zee nog buiten die badkuip weten te houden, want twee meter zeespiegelstijging aan het eind van deze eeuw is nogal een uitdaging. Het KNMI hanteert nieuwe modellen waarin de zeer snelle afsmelting van het landijs op de Zuidpool en de zwaartekrachteffecten op de watermassa’s eromheen zijn meegenomen. Dat is bepaald geen reden voor een feestje. Je zou bijna je bed en je piano maar vast op zolder zetten. En hopen dat de dijken snel worden opgehoogd.

Rutger Bregman (1988) is bekend als journalist van de Correspondent en van zijn optreden op het World Economic Forum. Hij heeft ook enkele bestsellers geschreven zoals Gratis geld voor iedereen… en De meeste mensen deugen... Bregman wordt geroemd om zijn oorspronkelijke en opmerkelijke standpunten en zijn heldere stijl. Wie nog niet heeft kennisgemaakt met Bregman kan dat gemis eenvoudig tenietdoen.

In januari 2020 heeft Bregman een klein maar indrukwekkend werkstuk aan zijn oeuvre toegevoegd: Het water komt, met als ondertitel een brief aan alle Nederlanders. Bregman heeft voor dit gratis (!) boekje (hij noemt het zelf een pamflet) zeven milieu- en klimaatwetenschappers geïnterviewd over de zeespiegelstijging, die inmiddels alleen nog door zonderlingen wordt ontkend. In nog geen veertig pagina’s weet Bregman zowel de historische strijd van Nederland tegen het wassende water te beschrijven als de noodzaak tot actie in het heden te onderbouwen. Pakkend, vermakelijk en indrukwekkend tegelijk. Wie denkt dat het wel losloopt moet het zeker lezen. Als de toekomstscenario’s kloppen wordt het druk in het Oosten van ons land, want de Randstad zal op den duur – waarschijnlijk al tijdens deze eeuw ­– onder water komen te staan. Afhankelijk van de keuzes die we nu maken.

Het boek is niet slechts een onheilstijding. Het laat zich ook lezen als een kort verhaal en eerbetoon aan Johan van Veen (1893 – 1959), de sociaal stroeve maar geniale ingenieur van Rijkswaterstaat die al ver voor de watersnoodramp van 1953 krachtig aandrong op het Deltaplan. Hij was destijds roepende in de woestijn, maar werd nimmer gerehabiliteerd. Tot nu. Dank Rutger!< /br> < /br>Het pamflet ‘Het water komt’ is gratis te bestellen via www.hetwaterkomt.nl.
Deze actie loopt tot en met 30 april 2020.


Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.