Kankerverwekkende stoffen en hun CMR-profiel

Van De Veiligheidskundige kreeg ik het boek ‘Kankerverwekkende stoffen en hun CMR-profiel’ toegestuurd met de vraag of ik het wilde recenseren. Ik ben erg geïnteresseerd in gevaarlijke stoffen en hun eigenschappen, dus natuurlijk wilde ik dat wel.

Het boek is gericht op een lezerspubliek dat meer wil weten over het bestaan, het gebruik en de vervanging van kankerverwekkende stoffen. Enige basiskennis van gevaarlijke stoffen, de arbeidshygiënische strategie en de opbouw van wet- en regelgeving maakt het boek gemakkelijker te lezen maar als totale leek is het ook prima te doen.

Het boek start redelijk gemakkelijk, ontspannen zelfs, alsof je een tijdschrift leest. Het eerste hoofdstuk is voor iedereen interessant, ongeacht of je werkzaam bent als veiligheidskundige of niet. Het leest -vooral in het begin- heel gemakkelijk weg. Vanaf hoofdstuk 4 gaat het boek theoretisch verder, dat komt voornamelijk doordat de schrijver hier de diepte in gaat met betrekking tot wet- en regelgeving en dat is misschien een beetje jammer voor de leesbaarheid, maar wel noodzakelijk omdat wet- en regelgeving een belangrijk gegeven is in de wereld van CMR-stoffen. De overgang in schrijfstijl is voor de lezer wel even omschakelen.
 
Wat het boek vooral leuk maakt – althans wat ik er leuk aan vindt – is dat er tussendoor veel voorbeelden genoemd en toegelicht worden zoals bijvoorbeeld de gevaren van lood en loodverbindingen, Chroom-6, asbest, DME etc. In het bijzonder was hoofdstuk 8 Biomarkers en cytostacia voor mij erg interessant. Daar heb ik mij nooit eerder in verdiept dus ik heb zeker het één en ander geleerd.

Wat ik verder nog belangrijk vind om te vermelden is dat de uitleg bijzonder kort en krachtig is, wat eigenlijk het hele boek kenmerkt. Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken en in totaal 161 pagina’s - waarvan zeker 20 bijlagen - dit geeft wel aan dat de schrijver zijn best heeft gedaan om de informatie beknopt te houden.

Samengevat is dit een heel toegankelijk boek voor iedereen die ook maar iets te maken heeft met veilig en gezond werken. Op een leuke manier – met veel voorbeelden vanuit de praktijk – wordt je wegwijs gemaakt in de wereld van CMR-stoffen. En als je niet weet wat CMR-stoffen zijn, dan weet je dat na het lezen van dit boekje zeker.

Martina Boltjes


Kankerverwekkende stoffen en hun CMR-profiel is te bestellen bij Syntax Media.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.