De ethiek van veiligheid: 'Er is altijd een grijs gebied'

In zijn boek De risicoprofessional gaat Walter Zwaard onder andere in op de ethiek van veiligheid. CM ging met hem hierover in gesprek, waarbij ook Henk Bril, veiligheidsdeskundige bij SABIC en voorzitter van de VNCI-werkgroep Duurzame Logistiek aanschoof.

Wet- en regelgeving moeten ervoor zorgen dat er verantwoord en veilig geproduceerd en gewerkt wordt in de industrie. Het gaat daarbij enerzijds om procesveiligheid, en anderzijds ook over de persoonlijke en sociale veiligheid van medewerkers.

Walter Zwaard, adviseur op het gebied van risicomanagement, ongevallenpreventie, gevaarlijke stoffen en arbeidsomstandigheden, schreef onlangs een boek over en voor mensen die in hun werk met veiligheid en risico’s bezig zijn. In De risicoprofessional laat hij zien dat veel mensen beroepsmatig bezig zijn met het begeleiden van anderen in het omgaan met risico’s. Een makelaar en een belastingadviseur moeten hun klanten ook behoeden voor fouten. Zijn pleidooi is dat alle risicoprofessionals van elkaar kunnen leren, ook al lijken de verschillen op het eerste gezicht groot.

Daarbij spelen niet alleen wetten en regels een belangrijke rol, maar ook ethiek, het kritisch nadenken over wat moreel goed is om te doen. Walter Zwaard: 'De kern van ethiek is volgens mij dat je systematisch nadenkt over wiens belangen geschaad worden. En daarna moet je een keuze maken, in de wetenschap dat dé ideale beslissing niet bestaat. Je zult altijd van iemand of van iets een belang schaden. Ethisch handelen gaat over het feit dat je nadenkt over die verschillende belangen en dat je goed geïnformeerd en afgewogen een keuze maakt. Het is niet alleen goed of fout, er is altijd een grijs gebied.'
Henk Bril: 'Zwart en wit zijn in de chemische industrie maar kleine gebieden. Het grijze gebied waar Walter het over heeft is gigantisch. Waar wij vaak mee worstelen in de chemie is dat we ons dondersgoed realiseren dat de producten die we maken ook een schaduwzijde hebben. En daar worden we ons steeds meer van bewust. Kijk naar plastic. Prachtig, maar niet als het in onze voedselketens terechtkomt en we het er niet meer uit kunnen krijgen. We moeten ons realiseren dat we bij alle afwegingen die we maken, ook die schaduwzijde mee moeten nemen. Dat kunnen we doordat we steeds meer kennis hebben, maar we móeten het ook omdat de maatschappij steeds kritischer wordt. En vaak nog terecht ook.'

Lees het complete artikel van Ingeborg Abendanon in Chemie Magazine.

Bron: VNCI
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.