Charles Perrow - Normal accidents

In dit baanbrekende boek van de Amerikaanse socioloog Charles Perrow werd de Normal Accident Theory (NAT) geïntroduceerd. Dat was op meerder manieren opzienbarend. Omdat hij als een van de weinigen vanuit sociologisch perspectief naar veiligheid keek, ontstond er een nieuwe manier om over risico na te denken.

De Normal Accident Theory (NAT) richt zich op het systeem als geheel in plaats van op de fouten van degenen die het systeem bezitten, besturen of gebruiken. Perrow maakt onderscheid tussen vier niveaus: onderdelen, eenheden, subsystemen en systemen.
Volgens hem kunnen systemen worden gekenmerkt door de mate van complexiteit en interactie (laag – hoog) en door de mate van koppeling (los – strak). In verschillende varianten en combinaties van deze kenmerken zijn verschillende risico's van toepassing. In systemen gekenmerkt door hoge complexiteit en strakke koppeling zijn volgens Perrow ongevallen op termijn onvermijdelijk. Vandaar de term “normaal ongeval”.

NAT ontstond weliswaar 35 jaar geleden, maar de ideeën zijn nu misschien wel relevanter dan toen. Nieuwe technologie (bio, nano, etc), digitalisering van netwerken en andere ontwikkelingen maken de onderlinge koppelingen strakker en het aantal interacties hoger. De kritische kijk die dit boek ons over NAT biedt is daarom actueler dan ooit.

Lees ook het artikel van Carsten Busch in NVVKinfo 2021-1: Theorie van het normale ongeval

Normal Accidents is te bestellen via Bol.com


Heb je ook een boek gelezen waar je iets over kwijt wil?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.