Artikelen

Op deze plek kunt u alle uitgebreidere artikelen / white papers inzien over onderwerpen die voor de veiligheidskundige relevant zijn.

Als u ook een artikel op DeVeiligheidskundige.nl wilt publiceren, kunt u contact met ons opnemen via redactie@deveiligheidskundige.nl

'Asbestsanering: er kan nog geen mondkapje van af'

Op 5 maart 2019 publiceerde TNO samen met enige andere auteurs het rapport ‘Inzichten voor proportioneel asbestbeleid’ (lees ook: 'Risico's asbest vaak overschat, maar bescherming blijft nodig'). Dezelfde dag vertelde een van deze auteurs, professor Ira Helsloot, op het achtuurjournaal van NOS over de strekking van dit rapport: 'Op dit moment is voor de meeste asbestwerkzaamheden zijn [...] de beschermingsmaatregelen zwaar overdreven. Ja, als je élke dag wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden asbest, dan ga je daar met, uh, grote zekerheid aan dood. Maar incidentele blootstellingen leveren geen gevaar voor de gezondheid op.'

Het onmiddellijke gevolg van deze boodschap was dat brede inspanningen gedurende tientallen jaren om de maatschappij bewust te maken van de gezondheidsrisico’s van asbestblootstelling ernstig werden ondermijnd. Plotseling was er onzekerheid of asbest überhaupt wel zo gevaarlijk is. Dus wat is er waar aan dit rapport en wat moeten wij er mee?
Het artikel 'Asbestsanering: er kan nog geen mondkapje van af' zegt hier een antwoord op bieden.

Omdat de auteurs van het artikel, mr.dr. Yvonne Waterman en Jasper Kosters van Waterman Legal Consultancy, aangaven dat het artikel wat hen betreft zo breed mogelijk verspreid moet worden, plaatsen wij het op de site.

Bron: Waterman Legal Consultancy
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.