Artikelen

Op deze plek kunt u alle uitgebreidere artikelen / white papers inzien over onderwerpen die voor de veiligheidskundige relevant zijn.

Als u ook een artikel op DeVeiligheidskundige.nl wilt publiceren, kunt u contact met ons opnemen via redactie@deveiligheidskundige.nl

Column Flip: Kunstmatig intelligent

We hebben de nieuwjaarstoespraak van onze directeur nog vers in het geheugen. Het schijnt weer tijd te zijn voor een omwenteling, natuurlijk ook op het gebied van veiligheid. Over dat onderwerp zit altijd één zin in de redevoering, want dan telt het weer mee als promotionele actie in de VCA-statistieken. De promotionele hint bestond uit de volgende warrige volzinnen: “Effe kijke.” (gerommel met de leesbril en een briefje) “O ja: We zitte nog niet op onze target van nul ongevalle, want Tinus heb zich vertild, Marije heb RSI opgelope en de stagiair heb ook niet uitgekeke, wat ik vooral Flip nogal kwalijk neem, want die heb niet op lope te lette, maar hij heb beterschap beloofd.” Daarna volgde een lang warrig verhaal, waarin vooral de omzetcijfers figureerden en pluimen werden uitgedeeld aan het management. En we schijnen ‘out of de box’ te moeten komen, iets wat Marije van de OR zich nogal aantrok. De laatste zin van het briljante verhaal was: “We gaan daarom met ze alle met vertrouwen het nieuwe jaar in.” (matig applaus en een run op de bitterballen).

Uit de doosIn een begeleidend memo had Lonneke (van de salarisadministratie) een en ander toegelicht, want als onze directeur het gaat uitleggen dan komen we in de overuren en begrijpen we er nóg niets van. Van Lonneke word je wijzer. Dat ‘out-of-the-box’ blijkt een kortsluiting in de hersenen van de directeur te zijn geweest, ergens tussen de ski-ongevallen in zijn kerstvakantie door. Het zou gaan om technische innovatie en het adopteren van kunstmatige intelligentie. Dat kun je, blijkens het memo, ‘uitrollen in de organisatie’. Er is hier al vaker iets uitgerold, zoals destijds de Canta van Diesel-Tinus. Tot óver de rand van het kataforesebad. Maar daarop doelde het memo niet: we moeten mee in de vaart der volkeren en gaan moderniseren. Het mag wat kosten, in elk geval totdat ik probeer een nieuwe agenda of een paar extra grote veiligheidsschoenen te declareren. Want dan zijn het niet-gebudgetteerde onkosten en is de aanvraag niet conform de geldende richtlijn opgesteld.

RollenEnfin. Ideeën in te dienen bij preventiemedewerker en projecttrekker AI (Artificiële Intelligentie, niet Ad Interim) Diesel-Tinus, die het carbidschieten heeft overleefd. Zijn Canta ook, hoewel er een gat in de achterruit zit omdat hij er een melkbus teveel in had vervoerd. Ik betrapte Tinus in de lasserij bij het ophangen van sterke verhalen. Hij was net de ongevallen van Sjinkie Knecht aan het evalueren; de betreurenswaardige zelfbeklemming tussen de heftruck en de deur en de zelfontvlamming bij de houtkachel. De volgende best practice gaat een procedure worden voor het aansteken van een houtkachel met behulp van een heftruck. Met éxtra lange vorken. Als projectverantwoordelijke AI zal Tinus een zware klus krijgen, want van kunstmatige intelligentie heeft hij nog minder kaas gegeten dan van normale intelligentie.
Diesel-Tinus is wel ‘out-of-the-box’ in de zin van onnavolgbare associaties. Zo is een gat in de achterruit van de Canta iets anders dan een gat in de broek van Lonneke. Ze verschillen niet slechts in wenselijkheid, maar ook in essentie: het niets van het gat zelve is in het ene geval het plaatselijk ontbreken van veiligheidsglas en in het andere het ontbreken van spijkerstof over de billen, omdat het niets vanuit het iets wordt gedefinieerd. In hetzelfde filosofische betoog had Tinus ook bedacht dat de CNC-software van onze plasmasnijder als eerste zou moeten worden aangepast. Gezien zijn mandaat achtte hij zichzelf de aangewezen persoon om daar een zelflerende betaversie van te ontwikkelen. Moge de schepper (en de garantie op de machine) ons door het dal helpen. U hoort nader.

Flip de Reede.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké