Stint

Vierwielig transport- en vervoermiddel; elektrische bakfiets, soms aangeduid als elektrische bolderkar. Vooral in gebruik (geweest) bij kinderdagverblijven voor het vervoer van maximaal tien kinderen. De bestuurder staat ter hoogte van de achteras en bedient aandrijving, remmen en stuur via een 'fietsstuur' op een staande kolom voor zich. Passagiers bevinden zich in twee rijen van vijf tegenover elkaar aan de langszijden van de kunststof kuip. In- en uistappen kan via de sparing aan de achterzijde en het bestuurdersplateau.

Door het Nederlandse bedrijf Stint Urban Mobility ontworpen en geproduceerd. In 2011 op volgens critici discutabele gronden als 'bijzondere bromfiets' op de openbare weg toegelaten voertuig, ingericht voor personenvervoer (kinderen) of (met een aangepaste opbouw) maximaal 400 kg vracht. De Stint is bedoeld voor stedelijk gebruik.

Op 20 september 2018 heeft een ernstig ongeval op een spoorwegovergang in Oss geleid tot de dood van vier kinderen. De overheid heeft een week later het gebruik van de Stint op de openbare weg voor onbepaalde tijd verboden.

De Stint is herontworpen en in januari 2020 is een vernieuwde versie (onder de naam Buszy) ter keuring en toelating aangeboden aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.